HSBC; een sterke Azië-play

De financiële sector fungeert als een cyclische, risk-on sector. Binnen deze sector is HSBC met zo’n 100 miljoen particuliere en 3 miljoen zakelijke cliënten wereldwijd één van de grootste spelers. Door de verwachte groei van de wereldeconomie zullen de aandelen van financiële instellingen bij goede macro-cijfers als eerste opveren.

De ontstaansgeschiedenis van HSBC, Hongkong, Shanghai Banking Corporation, gaat terug tot 1865, toen de bank werd opgericht om de handel tussen Azië en Europa te faciliteren en financieren. Sinds die tijd heeft de groep zich ontwikkeld tot één van de grootste, internationale banken ter wereld, die vooral in de snelgroeiende, opkomende markten zaken doet. In de ontwikkelde wereld heeft de bank eveneens een stabiele positie.

Tegenwoordig realiseert HSBC met ongeveer 6.600 kantoren verspreid over 80 landen ongeveer 50 procent van de winst in de Aziatische regio, de andere helft komt voor rekening van de filialen in de Verenigde Staten en Europa. Het hoofdkantoor van de bank staat in Hong Kong, wat nog eens extra benadrukt dat de bank veel belang hecht aan een sterke aanwezigheid in de Aziatische wereld. Door deze strategie heeft HSBC, vergeleken met haar concurrenten, een geografisch zeer gediversifieerde mix van afzetmarkten. Dit gaf hen ook tijdens de bankencrisis de nodige voordelen.

Wat HSBC anders maakt dan veel van de andere, grote, internationaal opererende banken, is de grootschalige ingezette reorganisatie. Zo heeft het bestuur in 2011, grotendeels na de bankencrisis, de beslissing genomen om zich terug te trekken uit niet-strategische, niet-kernactiviteiten, zoals het upscale segment in New York en markten als Taiwan, Korea en Japan, waar men schaalvoordelen miste. Dit werd echter wel pas besloten, nadat HSBC de nodige scheuren in broek had opgelopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zeer ongelukkige overname van de Amerikaanse hypotheekverstrekker en creditcardonderneming Household, dat in 2009 ter ziele ging.

Eerder werd bekend dat HSBC definitief is veroordeeld tot het betalen van een boete van 2,5 mrd dollar aan voormalig aandeelhouders van Household. Vorig jaar heeft HSBC al een boete van 1,9 miljard dollar moeten afrekenen voor de vermeende hulp bij het witwassen van gelden. Daarnaast doet HSBC zaken met partners in Syrië en Iran, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de Verenigde Staten sancties kan gaan opleggen.

Door de reorganisatie is de aandacht weer volledig gericht op het benutten van het  concurrentievoordeel dat de bank heeft . Dat is; namelijk het faciliteren van wereldwijde financiële dienstverlening met een lange ervaring in de snelgroeiende, Aziatische, markten. Dat het hen geen windeieren legt, kwam ook in de laatste kwartaalcijfers naar voren. HSBC is één van de weinige banken, die wel uitbreidt in Azië. Hier is de groei in bijvoorbeeld het verstrekken van kredieten, veel groter dan in de rest van de wereld.

Natuurlijk wordt de sector als geheel sterk beïnvloed door het mogelijke taperen van de Fed en de daardoor ontstane onrust op de financiële markten. HSBC vermogensbeheer bepaalt het grootste gedeelte van de omzet en de resultaten van de groep als geheel. Ze zijn daardoor evenredig zwaar onderhevig aan het marktsentiment. Wanneer de economische groei wereldwijd tegenvalt, zal dat z’n uitwerking op de cijfers van HSBC niet missen.

De (verplichte) versterking van het kernkapitaal maakt de sector echter veel robuuster en stabieler dan voorheen. De bank keert vier keer per jaar dividend uit. Op de huidige koers bedraagt het dividendrendement bijna 5 procent. HSBC zegt zich in te zetten voor een progressief dividendbeleid. Bij een herstellende wereldeconomie zullen de aandelen HSBC hier verder van kunnen profiteren. De koers van het aandeel staat dit jaar licht in de plus en heeft nogal wat potentie omhoog. Beleggers die daar op in willen spelen, kunnen overwegen HSBC in hun portefeuille op te nemen.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben HSBC in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.