EQUINIX: hogesnelheidstrein op private datasnelweg

Equinix stelde haar beleggers onlangs tevreden met de rapportage van de resultaten over het derde kwartaal. De omzet steeg met 25 procent ten opzichte van vorig jaar naar 1,15 miljard dollar. Analisten hadden 1,13 tot 1,14 miljard verwacht. Ook de Adjusted Funds From Operations (bij REIT’s wordt niet de winst per aandeel maar het ruimere begrip AFFO gebruikt), die uitkwam op 391 miljoen dollar, was beter dan verwacht. Voor het vierde kwartaal en het gehele jaar gaf Equinix een prognose af die 1,2 procent hoger was dan waarvan eerder werd uitgegaan.

Equinix had zo’n sterk derde kwartaal omdat de vraag naar interconnectie (de door hen geboden opslag in tegenstelling tot de zogenaamde public cloud) sterk toeneemt. Wereldwijd stijgt de behoefte aan private internet in plaats van public internet. Vooral bij bedrijven in bepaalde sectoren is dit een begrijpelijke keuze. Interconnectie is sneller, goedkoper en veiliger omdat de telecom provider er tussen uit valt. Het is een rechtstreekse verbinding tussen bedrijven onderling.

Equinix streeft naar verdere groei op zowel organische wijze als door middel van overnames. Zo werden er recent datacenters overgenomen in Istanbul en Sevilla. Wereldwijd is Equinix ’s werelds grootste aanbieder van interconnectiviteit. De kracht van Equinix zit ‘m daarnaast in de locatie. Zo zijn zij steevast gelokaliseerd nabij internationale internetknooppunten. Deze knooppunten zijn vaak gevestigd nabij een effectenbeurs of universiteiten. Zo is het Amsterdam Internet Exchanges(AIX) inmiddels door de Nederlandse overheid benoemd als derde mainport (naast de haven van Rotterdam en Schiphol) om maar de belangrijkheid aan te geven van internetknooppunten. De verbinding is er het best. Een goed voorbeeld van ondernemingen die daar baat bij hebben zijn de internationale flitshandelaren nabij Amsterdam. Voor hen is de snelle en veilige verbinding immers meer dan essentieel.

Equinix heeft een grote toekomst voor de boeg. Denk alleen al aan het feit dat grote bedrijven wereldwijd pas 10 procent van hun data hebben opgeslagen in de cloud, om over het gemiddelde MKB-bedrijf maar niet te spreken. Maar, vergeet ook de verwachte explosie van dataverkeer in de wereld niet. Momenteel verdubbelt het dataverkeer (mails, WhatsApp, filmpjes, spelletjes, etc.) ieder jaar. Naar verwachting gaat dat richting een vertienvoudiging in de nabije toekomst.

De ontwikkeling naar steeds snellere en goedkopere chips versnelt dit proces alleen maar. Een gevaar voor deze ontwikkeling zit hem in de enorme hoeveelheid elektriciteit die er voor benodigd is. Nu al zorgen datacenters voor meer CO2-uitstoot dan alle vliegverkeer wereldwijd. Met de komst van elektrische auto’s erbij en de verwachte data explosie kan dat leiden tot een te grote vraag naar elektriciteit in de toekomst. Óf de opslag gaat dan duurder worden (schaars goed) óf er zal door overheden paal en perk moeten worden gesteld aan wat wij met zijn allen opslaan in de cloud.

Vooralsnog stijgt Equinix vrolijk verder. Een aardig detail is het volgende. NASDAQ maakte recent bekend dat Equinix louter en alleen institutionele aandeelhouders kent, letterlijk 100 procent van het totaal. Daarbij zijn echter de particuliere klanten van Fintessa of over het hoofd gezien of niet het vermelden waard. Dat laatste is natuurlijk het meest waarschijnlijk. Analisten geven bij die bekendmaking van NASDAQ aan dat wanneer Equinix ook meer gekocht gaat worden door particulieren er nog een lange weg (naar boven) te gaan is. Wij blijven dan ook met een gerust hart in deze rijdende hogesnelheidstrein zitten.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Equinix in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.