Equinix; da’s niet niks…

Het is een snel om zich heen grijpend fenomeen: de grote behoefte aan opslagruimte voor alle gegevens die het internetgebruik met zich mee brengt. Datacenters vormen de machinekamer van het internet. Zonder datacenters immers geen Netflix, Whatsapp, Thuisbezorgd.nl of Bol.com.

De explosieve groei van data dwingt bedrijven hun IT-beheer niet meer in de kelder of bezemkast onder te brengen, maar in de Cloud. Die ‘wolk’ bestaat in werkelijkheid helemaal niet. Het is een goed beveiligd en hypermodern gebouw met daarin honderden servers waarin gegevens worden opgeslagen, doorverbonden en afgeschermd voor digitale pottenkijkers.

De groei lijkt eindeloos en Nederland is in trek vanwege de aanwezigheid van snelle en betrouwbare internetverbindingen. Nu al staan verspreid over het land, maar vooral in de regio Amsterdam, ongeveer 180 datahotels, bij elkaar meer dan 240.000 vierkante meter.

De centra leggen ook een donkere kant van het internet bloot, want het gebruik van IT jaagt het elektriciteitsverbruik schrikbarend op. In ‘The Cloud begins with coal’ van onderzoeksbureau Digital Power Group wordt geconcludeerd dat het jaarlijks verbruik van de sector nu al 10 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de wereld heeft bereikt. Omgerekend naar brandstof is dit ongeveer 50 procent meer dan de luchtvaartindustrie gebruikt. Per uur worden nu bijna evenveel bytes getransporteerd als in het hele jaar 2000 en het einde van de groei is nog lang niet in zicht.

Binnen twintig jaar heeft de internetindustrie waarschijnlijk verlichting ingehaald als ’s werelds voornaamste verbruiker van elektriciteit. Ieder mailtje dat wordt geopend, elke handeling op een smartphone, ergens ter wereld wordt in een datacenter IT-capaciteit geactiveerd en is er dus elektriciteit nodig.

Begrijpelijkerwijze werken de bedrijven koortsachtig aan efficiencyverbetering en vergroening van de energiehuishouding. De uitdaging voor de nabije toekomst is of de gerealiseerde winsten en de verwachte besparingen zullen opwegen tegen de verwachte stijging van de vraag naar stroom door de datagroei. Zoals ook in een recent rapport van onderzoeksbureau CE Delft wordt geschreven: ‘Ontwikkelingen in techniek hebben geleid tot een sterke daling in energiegebruik van datacenters, en dat blijft ook zo, echter de ontwikkeling van ‘Internet of Things’ kan de andere kant op gaan.’ 

Een onderneming die van de voortgaande digitalisering kan profiteren is Equinix. Equinix is opgericht in 1998 en gevestigd in Redwood, Californië. Het bedrijf opereert meer dan 100 datacenters in 33 grootstedelijke gebieden in 15 landen wereldwijd, waaronder 5 in Nederland. Het is gemeten in marktkapitalisatie de grootste aanbieder ter wereld van colocation datacenters. Colocation is het verhuren van ruimte aan meer bedrijven. Equinix heeft wereldwijd 6.250 klanten, waaronder Amazon, General Electric, Google, Microsoft, Sony, Verizon, Yahoo en AT&T.

Equinix heeft recent voor 3,8 miljard dollar het Britse Telecity overgenomen. Daarmee is de capaciteit van Equinix in Europa verdubbeld. Equinix en Telecity hadden gezamenlijk de datacentermarkt in Amsterdam, Londen en Frankfurt volledig in handen. Als gevolg van deze acquisitie moet Equinix faciliteiten afstoten, omdat het anders een monopoliepositie zou verwerven. Equinix heeft een hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost en faciliteiten op het Science Park.

De onderneming dankt haar groei grotendeels aan de groei van Cloud, gaming, video en mobiel dataverkeer. Zij zit bij voorkeur bovenop internet knooppunten, want daar komen datacenters het best tot hun recht. De snelheid is dan het hoogst. Partijen kruipen naar elkaar toe waar zij veel communicatie over en weer met elkaar hebben. Zo zijn in Londen datacenters geconcentreerd rondom de beurs.

Vorige maand rapporteerde Equinix de kwartaalcijfers. De omzet overtrof de verwachtingen van de analisten, maar de operationele winst was beneden consensus. Equinix verhoogde wel het kwartaaldividend van 1,69 naar 1,75 per aandeel. De mindere operationele winst was volgens het management te wijten aan valutaire tegenwind die het gevolg is van hun overname van Telecity. Equinix verwacht het komend kwartaal meer om te zetten dan nu wordt verwacht. Ook voor het verdere jaar zit ze met een verwachte stijging van de operationele winst van 17 procent hoger in de boom dan waar analisten op inzetten.

Het aandeel noteert aan de Nasdaq. De onderneming is opgezet als een Real Estate Investment Trust (REIT) en dient ten minste 90 procent van de winst in de vorm van dividenden uit te keren aan de aandeelhouders. Doordat deze uitgekeerde dividenden voor een REIT als kostenpost gelden, hoeft de onderneming geen vennootschapsbelasting te betalen. Uiteraard moeten de aandeelhouders over het dividend wel belasting betalen.

De marktkapitalisatie van Equinix bedraagt momenteel ruim 21 miljard dollar. Op basis van het kwartaaldividend komt het dividendrendement uit op 2,3 procent. Door de verplichte uitkering van 90 procent kwam het dividend vorig jaar uit op maar liefst 5,65 procent. Gezien de goede vooruitzichten voor de branche en de aantrekkelijke dividenduitbetalingen  lijkt het aandeel zeer geschikt voor een op inkomstenstromen gerichte belegger. Voor degenen die inzetten op groei  was het aandeel Equinix evenmin te versmaden . Een koersstijging van meer dan 40 procent in een jaar tijd is niet niks…

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.