Een kansrijke automatiseerder

Een computerstoring vorige week bij de NS zorgde voor veel ongemak. Ik moest direct aan Invensys denken. Een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met industriële automatisering vooral op het gebied van transportsystemen.

Invensys is een technologie- en controle groep gericht op industriële automatisering, spoorvervoer en controles wereldwijd. Het is een toonaangevende leverancier van automatiseringsoplossingen waarmee industriële klanten de efficiëntie kunnen verbeteren, alsook de winstgevendheid, productiviteit en veiligheid.

Het bedrijf is ontstaan in 1999 door een fusie van twee andere bedrijven Siebe plc en BTR. Beide bedrijven hebben een lange historie en door de jaren heen veel overnames gedaan. Sinds de fusie in 1999 zijn er nog behoorlijk wat overnames, maar ook verkopen gedaan. Zo werd in 2000 het Nederlandse bedrijf Baan overgenomen, dat actief was in de bedrijfsautomatisering. Invensys heeft ruim 20.500 werknemers in dienst , verdeeld over de hele wereld, die samen goed zijn voor een omzet van circa £ 2,5 miljard.

Invensys kan worden verdeeld in drie divisies: Invensys Rail, Invensys Operations Management en Invensys Controls.

Met de divisie Rail is Invensys een internationaal leider in technologie, het leveren van state-of-the-art (hoogste niveau van ontwikkelingen) software gebaseerde signalering, communicatie- en controlesystemen die het veilige en efficiëntere vervoer van treinen over de hele wereld mogelijk maakt. Er worden steeds strengere eisen gesteld aan de spoor- en signaleringcontrole systemen. De implementatie van nieuwe technologie blijft dan ook cruciaal voor de industrie. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan de zorg voor het milieu. Overheden nemen veel stimuleringsmaatregelen die gericht zijn op de infrastructuur van het openbaar vervoer. Naast de toenemende investeringen van de huidige ontwikkelde markten is er ook een groeiende vraag vanuit nieuwe economieën, Emerging Markets. Invensys Rail heeft een groeiend orderboek. Zo zijn er afgelopen jaar nieuwe contracten afgesloten met spoorwegen in Saoedi Arabië en Turkije. De focus van de Invensys Rail divisie ligt op een stabiele groei. Ruim 4000 medewerkers zijn werkzaam op 28 locaties. De producten en diensten van deze divisie worden gebruikt bij meer dan 100 spoorwegen in 30 verschillende landen.

Met de divisie Operations Management is Invensys wereldwijd een toonaangevend technologie software en consulting bedrijf dat zorgt voor veiligere en efficiëntere werking van industriële en commerciële activiteiten in de glas-, lifescience-, plastic- en warmtebehandelingsindustrie. Hierbij valt te denken aan instrumenten en systemen voor temperatuur – en procesregeling, aansturing van elektronische procesverwarming, datamanagement & registratie, PLC procesautomatisering en elektrische aandrijftechnieken.

Operations Management kan worden opgesplitst in drie onderdelen: Control en Safety, Equipment en Advanced Applications. Met een aantal bedrijfsonderdelen is Invensys wereldwijd marktleider. Invensys heeft hier veel grote en bekende klanten zoals Chevron, Gazprom, Shell, Kraft Foods en PepsiCo. Zo werd afgelopen weekend nog een samenwerkingsverband met Microsoft aangekondigd. De focus op stabiele groei. Het aantrekken van de economie en een goed gevuld orderboek vormen hier de basis. Met name in de Emerging Markets valt nog veel resultaat te behalen. In deze divisie zijn circa 9000 mensen werkzaam in meer dan 180 verschillende landen.

Invensys Controls ontwerpt, ontwikkelt en produceert componenten, systemen en diensten die gebruikt worden in apparaten, verwarmingen, airco’s en koelingen over een breed scala van industrieën, in het huishouden en commerciële markten. Bekende merken zoals Samsung en Whirlpool maken gebruik van de diensten en producten van Invensys. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de tijd en tempratuur regelaar van uw wasmachine of aan de thermostaat van uw verwarming. Ook hier ligt de focus op stabiele groei. Bijna 7000 medewerkers zijn werkzaam op 15 fabriekslocaties wereldwijd.

Invensys opereert wereld wijd. Sinds 2008 heeft men de focus verlegd naar de Emerging Markets. In 2008 was dit slechts 18% van de omzet, terwijl dit aandeel nu maar liefst 48% bedraagt.

Invensys is schuldenvrij met een netto positie van liquide middelen ad. £ 159 miljoen (per 31/12/2011). Halverwege januari kondigde het bedrijf nog een winstwaarschuwing aan. Ook werden de vooruitzichten voor 2012 naar beneden bijgesteld. De resultaten vallen tegen vanwege incidentele lasten. Deze lasten komen voort uit de divisie Operations Management, die de contracten van drie nucleaire controle en veiligheidsystemen in China opnieuw heeft bekeken. De lasten hebben betrekking op het eerste contract (levering van vier nucleare reactors) hetgeen nu verliesmakend blijkt te zijn. Maar ook zijn er extra lasten bij de divisie Rail, waarbij contracten op nieuw zijn bekeken en vanwege vertraging in de levering verliesgevend blijken te zijn. Veranderingen in het management team, inclussief de CEO (bestuursvoorzitter), CFO (financieel directeur) en directeuren van de divisie’s Operations Management en Rail moeten zorgen voor een frisse wind binnen het bedrijf. Opvallend genoeg werd het slechte nieuws bekendgemaakt tijdens de wisseling van het management.

De beurskoers is ten opzichte van vorig jaar dan ook bijna gehalveerd. Momenteel wordt het aandeel verhandeld op de Londense beurs tegen een koers van £ 202,20. Gebasseerd op de resultaten van Q3/2011 heeft Invensys een winste per aandeel van 12,4x en een EV/EBITDA van 8x en een FCF Yield van 5,5% (zie voor meer informatie over de interpretatie van deze gegevens: https://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beter-een-aandeel-in-de-hand/).

Bovenal is Invensys een interessante overname kandidaat voor veel verschillende partijen zoals het Amerikaanse Honeywell, het Duitse Siemens, maar ook voor verschillende bedrijven in China.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, wil ik u graag verwijzen naar de website www.valuestarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “Een kansrijke automatiseerder”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.