Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Cyber Security: kaf en koren lastig te scheiden

Onze maatschappij wordt steeds frequenter met haar neus op de feiten gedrukt wat betreft de gevaren van de cloud; van het delen, afhandelen tot en met het opslaan op internet. Onder andere cyberaanvallen op Sony en Anthem tonen aan dat we heel kwetsbaar zijn. Omdat de voorbeelden waar het mis gaat legio zijn, neemt de vraag naar cyber security diensten en producten sterk toe. Ook beleggers kijken steeds meer naar deze sector en willen een manier vinden om van de verwachte verdere groei te profiteren.

De laatste jaren zijn veel nieuwe cyber security bedrijven als paddenstoelen uit de grond geschoten. De meeste van deze bedrijven kunnen echter nog niet tot de grote blue chips gerekend worden. Zij hebben echter wel de potentie om de komende jaren een exponentiële groei van de omzet en winst te realiseren.

De sector staat nog redelijk in de kinderschoenen. Beleggers zijn echter meestal niet echt bekend met de verschillende activiteiten van de diverse bedrijven en wat zij in de toekomst kunnen betekenen voor de industrie. Daardoor is het relatief lastig om het kaf van het koren te scheiden. Er zullen namelijk zowel winnaars als verliezers zijn.

Gelukkig is er een tracker die hier uitkomst kan bieden. De Purefunds ISE Cyber Security tracker volgt de 32 grootste bedrijven in de cyber security sector. Het zwaartepunt in deze tracker ligt bij Amerikaanse bedrijven, hoewel er ook bedrijven in zitten met het hoofdkwartier in Israël, Japan en Zuid-Korea. De drie grootste posities zijn; CyberArk, FireEye en Qualys. Andere bekende namen uit de top tien zijn Fortinet, Juniper Networks, Palo Alto Networks en Splunk. Door de goede spreiding worden eventuele miskleunen goed opgevangen. Hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen de prestaties van de diverse ondernemingen uit deze tracker, bleek wel tijdens het meest recente cijferseizoen.

Eén van de grootste posities in de betreffende tracker is FireEye. Het bedrijf is in 2004 ontstaan en won al een aantal prijzen waaronder die van meest belovende start-up. FireEye richt zich vooral op de nieuwe generatie aanvallen en regelt het merendeel van haar zaken via de cloud. Sinds de beursintroductie in september 2013 heeft de koers hele heftige koersuitslagen laten zien.

De koers lijkt nu echter veel redelijker te zijn en de vooruitzichten zijn nog steeds ontzettend goed. FireEye wist de markt te verrassen met een beter dan verwacht kwartaal en een ijzersterke prognose voor de rest van het jaar. Mede door een sterk gegroeide vraag naar hun producten werd de omzetverwachting verhoogd. Het aantal gefactureerde orders steeg in het eerste kwartaal met 53 procent. De bestuursvoorzitter beschreef de huidige stand van zaken in de cyberwereld als een globale epidemie, waarin groeperingen, bedrijven, overheden en andere instanties bij elkaar inbreken. De behoefte aan bescherming zal dus blijven groeien.

Fortinet publiceerde eveneens beter dan verwachte cijfers. De omzet kwam ruim een kwart hoger uit dan het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook Fortinet verhoogde de outlook voor het nieuwe kwartaal. Fortinet is in vergelijking tot de andere jongere security bedrijven veel breder georiënteerd. De onderneming specialiseert zich niet op één bepaald gebied, maar voert een brede range aan preventie technologieën. Het biedt onder andere veel services aan telecombedrijven.

Aan de andere kant publiceerde Qualys tegenvallende resultaten. Hoewel de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 24 procent groeide en de bestuursvoorzitter het een goed kwartaal noemde, reageerden beleggers teleurgesteld. Vooral negatief was het gegeven dat de prognose voor de rest van het jaar naar beneden moest worden bijgesteld. Als gevolg verloor het aandeel meer dan een kwart van haar waarde in één dag.

Het bovenstaande toont aan hoe de sector toch ook nog in de kinderschoenen staat. Het bedrijfssucces hangt af van de aangeboden producten in een (zeer) competitieve markt. Hoe succesvol je als belegger kunt zijn hangt daarnaast nauw samen met de waardering van de aandelen, die hier en daar wel erg hoog is, de verwachtingen van de markt, ook erg hoog, en de mate waarin de verwachtingen worden waargemaakt. Dat maakt, hoewel zeer interessant, de cyber security sector dan ook niet geschikt voor iedere belegger.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben mogelijk de ETF Purefunds Cyber Security in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Een verwijzing voor de titelfoto van Filter Forge: https://flic.kr/p/rzVfcR

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *