Chips van eigen bodem

NXP Semiconductors is een zeer gediversifieerde chipfabrikant, in 2006 ontstaan als spin-off van Philips. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt tegenwoordig ruim 20 miljard dollar. In augustus 2010 ging het bedrijf naar de Nasdaq. Apple is één van de grootste klanten van NXP. Het bedrijf maakt namelijk Near Field Communication (NFC) chips voor onder andere de iPhone. De grootste omzetbijdrager van NXP is echter de automobielsector.

Vorig jaar zomer werd de positieve trend van de gehele semiconductor industrie verstoord door de vrees voor teruglopende verkopen van Pc’s en smartphones en tragere economische groei in China. De gehele chipsector leed hier op de beurs onder. De koers van het aandeel van NXP is, net zoals de rest van de aandelenmarkt, inmiddels wat bijgetrokken. Maar, het aankoopmoment is in mijn ogen nog steeds aantrekkelijk.

De belangrijkste reden om positief te zijn over NXP Semiconductors, is het feit dat het bedrijf van veel huidige trends kan profiteren. Aan de groei van het contactloos betalen, de ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden en de opkomst van the Internet of Things draagt NXP allemaal haar steentje bij. Met NXP speel je in op de toekomst.

NXP is, samen met Sony, mede-ontwikkelaar van de eerder genoemde NFC chips. Deze chips worden onder andere gebruikt bij contactloze en mobiele betalingen, maar ook zitten ze in draagbare mobiele apparaten, wearables, en niet-verplaatsbare apparaten die verbonden kunnen worden met andere apparaten of het Internet. Denk hierbij aan de interactieve thermostaat in huis, het draadloos opladen van de telefoon of mobiel inchecken in het OV.

Door de fusie met Freescale Semiconductor, die vorig jaar werd aangekondigd, is NXP Semiconductors de marktleider in chips voor de automobielsector geworden. NXP houdt zich bezig met de beveiliging van chips, sensoren, chips voor radar- en zichtsystemen, het autonoom laten functioneren van een auto en V2V systemen (vehicle-to-vehicle systemen), wat staat voor de communicatie tussen auto’s. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer auto’s verbonden worden met Internet, waardoor groei voor NXP niet uit kan blijven.

Daarnaast zijn de toetredingsdrempels in de chipmarkt voor de automobielsector door strenge regulering van de overheid hoog. Deze twee fusiebedrijven samen kunnen dus echt het verschil maken. De directie van het bedrijf heeft zich al vastgelegd op het uitbreiden van haar marktleiderschap. De fusie zal volgens NXP en Freescale leiden tot een besparing van 500 miljoen dollar per jaar. Het integratierisico voor de twee wordt als laag gezien, omdat de activiteiten redelijk complementair aan elkaar zijn.

Om de fusie met Freescale te bekostigen heeft NXP diverse divisies verkocht. Afgelopen juni werd de  ‘Standard Products’ divisie aan Jianguang overgedaan; een bedrijf in handen van de Chinese staat. Volgens de meeste analisten is de prijs van 2,75 miljard dollar die hiervoor ontvangen is reëel. NXP zal de  opbrengst gebruiken om schulden af te lossen.

Een van de grootste potentiële risico’s voor het beleggen in dit aandeel is een verzwakking van de wereldwijde economische groei. De verkopen van NXP hangen nauw samen met de hoeveelheid verkochte auto’s en smartphones. Precies om deze reden was de reactie op de uitslag van het Britse referendum ook zo heftig.

NXP heeft een historie van sterke groei en een solide managementteam. Deze groei zal naar verwachting de aankomende jaren aanhouden. Analisten rekenen voor de aankomende vijf jaar op een gemiddelde groei van 34 procent per jaar. De afgelopen vijf jaar heeft NXP een vergelijkbare groei doorgemaakt. Het aandeel is met een koerswinstverhouding van 14,1 op basis van de verwachte winst van dit jaar aantrekkelijk geprijsd. NXP betaalt geen dividend en is daarom minder geschikt voor beleggers die jaarlijkse kasstromen nastreven.

Woensdag aanstaande publiceert NXP de cijfers over het tweede kwartaal. Analisten rekenen op een omzet van 2,35 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 1,35 dollar. Dit jaar zal een transitiejaar worden door de enorme overname die het bedrijf heeft gedaan. Let bij de cijfers dan ook vooral op wat het management zegt over het verloop van de fusie en de uitbreiding van het marktaandeel.

Auteur noch cliënten van Fintessa hebben het aandeel NXP Semiconductors in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.