Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Alles of niets (2)

Kort na het verschijnen van mijn inleidende column ‘Alles of niets’ over Fannie Mae en Freddie Mac heeft kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van Amerika verlaagd van de hoogste status AAA naar AA+. Deze verlaging treft ook de overheidsgerelateerde ondernemingen Freddie Mae en Freddie Mac. Voor beide bedrijven zal het moeilijker worden om geld aan te trekken, aangezien investeringen risicovoller worden. Zoals aangeven wordt 90% van de verstrekte hypotheken afgedekt door Fannie Mae en Freddie Mac. Daarom is de noodzaak overduidelijk aanwezig om de bedrijven overeind te houden, omdat anders de totale huizenmarkt wordt ontwricht.

Onlangs werd door de Amerikaanse Minister van Financiën in een interview betreffende Fannie Mae en Freddie Mac aangegeven, dat men er alles aan zal doen om het geld van de belastingbetaler terug te krijgen. Hierbij wil men een omgeving scheppen waarbij kapitaal van de private sector terugkeert naar de huizenmarkt. Een aantal maatregelen zoals het verlagen van het huidige marktaandeel van de kredietverstrekkers, het verhogen van de prijzen voor het afgeven van hypotheekgaranties door beide kredietverstrekkers, het aanscherpen van de eisen voor het verkrijgen van een hypotheek en invoeren van een 10% kapitaaleis voor het verkrijgen van een hypotheek, moeten hiervoor zorgen.

Aangezien Amerika het kredietplafond heeft bereikt van zo een USD 15.000 miljard, lijkt volledige Nationalisatie van Fannie Mae en Freddie Mac uitgesloten. Dit zou namelijk betekenen dat de Amerikaanse staatschuld nog eens met 40% ofwel USD 6.000 miljard zou toenemen. Hierop zit de Amerikaanse belastingbetaler uiteraard niet te wachten.

Een volledige privatisering is ook niet aan de orde, omdat er nog steeds te veel problemen zijn op de huizenmarkt, waarvan 90% van de hypotheken door Fannie Mae en Freddie Mac worden afgedekt.

Op zoek naar een geschikte oplossing lijkt onderstaand scenario wel een goede oplossing:

–          Het dividend op de preferente aandelen van de Amerikaanse overheid verlagen van 10% naar 5%.

–          De dividendbetalingen op de preferente aandelen die momenteel Over The Counter (OTC) worden verhandeld herstellen

–          De markten overtuigen van de toekomstige rol van Fannie Mae en Freddie Mac.

Indien bovenstaand scenario wordt uitgevoerd zou dit kunnen leiden tot een waardering van de preferente aandelen die richting de normale marktwaarde gaan. Omdat deze preferente aandelen dan weer boven de 1% worden verhandeld, krijgen beide bedrijven opnieuw een beursnotering. Met als voordeel dat de handel wordt bevorderd.

Door de preferente aandelen van de overheid te vervangen door vrij verhandelbare preferente aandelen, kan het staatbelang worden afgebouwd.

Hierdoor kunnen Fannie Mae en Freddie Mac weer winstgevend worden, hetgeen de mogelijkheid beidt om eigen preferente aandelen in te kopen tegen de nominale waarde. Dit heeft weer tot gevolg dat het kapitaal van veel banken zal stijgen door de waardevermeerdering van de posities in preferente aandelen van Fannie Mae en Freddie Mac. Veel banken komen op deze manier uit de gevaren zone.

Bovenstaand scenario kent echter geen garantie. Maar mocht dit scenario worden gevolgd, dan kent men alleen maar winnaars, hetgeen gezien de verkiezingstrijd een positief imago op kan leveren voor de zittende regering.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid dat er politieke compromissen worden gesloten die juist het tegenovergestelde kunnen bewerkstelligen. De waarde van de preferente aandelen kunnen dan zelfs op 0% eindigen, hetgeen een volledig verlies van de huidige waarde zou betekenen. Maar als bovenstaand scenario wel wordt uitgevoerd, dan kunnen de preferente aandelen een enorme stijgen laten zien naar 100% van de nominale waarde, afhankelijk van de marktomstandigheden en de hoogte van het dividend dat gekoppeld aan de preferente aandelen. Kortom Alles of niets!

Auteur heeft privé geen positie in het genoemde aandelen. Klanten hebben wel een positie in deze fondsen. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Maurice Essers
Dohmen & Otten (www.dohmen-otten.nl) en Lunar Vermogensbeheer (www.Lunarvermogensbeheer.nl)

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Alles of niets (2)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *