DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Er wordt in verband met een enorme schuldafbouw en verdere vergrijzing in de westerse wereld de komende jaren een beneden gemiddelde economische groei verwacht.

Favoriete aandelen in mindere tijden

De inflatie van grondstofprijzen lijkt enigszins af te nemen nu de wereldeconomie wederom vertraagt. De groeifactoren die de daling van de grondstoffen veroorzaken zullen er ook voor zorgen dat de particuliere consumptie voor de rest van dit jaar onder druk zullen blijven.

Binnen dit sombere economische klimaat wordt de concurrentiepositie van bedrijven steeds belangrijker. Daarom is het belangrijk in deze omstandigheden te beleggen in sterke merken met een goede marktpositie. Bovendien zijn deze zogenaamde defensieve aandelen degenen die in een minder beursklimaat het meest zullen floreren.

Er wordt in verband met een enorme schuldafbouw en verdere vergrijzing in de westerse wereld de komende jaren een beneden gemiddelde economische groei verwacht. Economen hebben de term “economische ijstijd” reeds laten vallen. Zie de 10-jaars rentes op staatsleningen. Deze zijn historisch laag. Verwachte rendementen dus ook.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan fondsen als Altria Group (over de afgelopen 10 jaar gem. ruim 10 % rendement per jaar exclusief dividend) en British American Tobacco (ruim 18 % over de afgelopen 10 jaar !). Zet dat eens af tegen de beurzen in de zelfde periode. Zelfs goudbeleggers zouden hiervan onder de indruk kunnen raken. Zijn deze fondsen duur? Nee, 13 a 14 keer de winst is voor deze kwaliteitsaandelen niet veel. En de winstgevendheid is ook zeer stabiel.

Tip van de Week Koop: Lyxor ETF MSCI World Consumer Staples

Een mooie gelegenheid om in deze sector te beleggen zonder keuzes te hoeven maken in welke aandelen is bovengenoemde tracker. De ETF belegt in totaal in 120 aandelen. Bestaat sinds een jaar. De ETF wordt aan de Italiaanse beurs dagelijks verhandeld. Het rendement bedraagt YTD 4 % verlies. Niet slecht vergeleken met een AEX van bijvoorbeeld ruim 20 % verlies. Maar vooral de lange termijn perspectieven van deze tracker zijn sterk gezien de prestaties van de afgelopen 10 jaar (niet bepaald een sterke periode op de beurs).

Top tien holdings: Nestlé, Procter & Gamble, Coca Cola, Philip Morris, Pepsico, WalMart, BAT, Kraft Foods, Altria Group en Unilever.

Datum advies: 25 augustus 2011
Koers: € 122,43
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: LU0533032263

Ondergetekende heeft zelf geen posities in deze ETF. Klanten ook niet. Wel in individuele posities. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/favoriete-aandelen-in-mindere-tijden/

Gerelateerde artikelen:

Jan-willem Nijkamp

Jan-willem Nijkamp studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Hij is ruim 18 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Inmaxxa, Merrill Lynch, Banque Paribas en Petercam Bank. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Nijkamp heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij) en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo