Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Taperen zal economie weinig kwaad doen

Het is alweer enkele weken geleden, dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, aankondigde in het begin van het nieuwe jaar te beginnen met taperen. Dat wil zeggen, dat de bankiers in 2014 geleidelijk het monetaire stimuleringsprogramma ter waarde van $ 85 miljard per maand gaan afbouwen. Het afbouwen gaat trouwens in kleine stapjes. Vanaf januari zal de Fed maandelijks nog steeds $ 75 miljard in de economie stoppen.

Door deze stimuleringsactie heeft FED ook veel rommel van de bankbalansen geveegd. Die verkeren nu weer in een goede gezondheid. Bovendien zullen mogelijk stijgende rentes goed zijn voor de Amerikaanse banken.

Wij hebben verschillende van deze banken op ons vizier staan.

Sinds 2008 heeft de Fed een stimuleringsprogramma opgestart ter waarde van $ 4 biljoen. De centrale bankiers achtten een dergelijk verregaand stimuleringsprogramma nodig, omdat het financieel systeem in de VS, maar ook in Europa, zwaar groggy in de touwen hing. Een definitieve knock-out dreigde. Maar of dit ingrijpende programma echt succes heeft gehad mag betwijfeld worden.

S&P 500 16 januari 2014
S&P 500 16 januari 2014

Gelet op de omvang van het stimuleringsprogramma had verwacht mogen worden, dat de economie door het dak heen zou gaan schieten. Het heeft niet zo mogen zijn. Uit figuur 1 is af te leiden, dat de diverse stimuleringsprogramma’s slecht weinig invloed hebben gehad op de reële economie. En dat is misschien ook wel de voornaamste reden voor de Fed om maar geleidelijk te gaan stoppen met het stimuleringsprogramma. De stroom liquiditeiten kwam niet waar het hoorde. Die bereikte nimmer de kleine ondernemer en de consument. Ook in de VS heeft het MKB ondanks alle inspanningen van de Fed moeite om een krediet los te krijgen bij een bank. Evenals in Nederland heeft de doorsnee consument nog steeds moeite een hypotheek te verwerven om zo de aankoop van een huis te bekostigen.

Handelaren Wall Street
Handelaren Wall Street

Figuur 2 Wall Street is niet blij met taperen

Welbeschouwd hebben slechts een handvol instellingen en personen geprofiteerd van de gulheid van de centrale bank. Dat zijn in de eerste plaats de banken zelf. Ze hebben de stroom liquiditeiten gebruikt om de puinhopen van hun eigen onverantwoord beleid weg te werken en zo de bankbalans weer op orde te brengen. Amerikaanse banken zitten vandaag de dag op stapels geld en zijn financieel veel gezonder dan hun Europese tegenvoeters. Ook de financiële markten hebben geprofiteerd van de stortvloed van liquiditeiten, zij het indirect. Het beleid van de Fed joeg de rente op staatsobligaties omlaag. De belegger, die een centje wilde verdienen, was zodoende wel gedwongen om naar andere beleggingsklassen te kijken. Vaak kwam hij terecht bij aandelen.

De aandelenmarkten zijn derhalve potentiele verliezers van de beleidswijziging bij de centrale bank. Als de lange rente weer gaat stijgen, dan kunnen veel voorzichtige beleggers weer kiezen voor staatsobligaties in plaats van aandelen. Dat is dan ook de voornaamste reden, dat Wall Street nooit warm liep voor het proces taperen. Andere potentiele verliezers zijn de woningmarkt en het MKB. Het lijkt waarschijnlijk, dat banken een hogere rente gaan rekenen voor hun hypotheek. Bedrijven zien hun krediet duurder worden.

Mag de argeloze lezer dan de conclusie trekken dat taperen meer kwaad dan goed zal doen voor de economie? Nee, naar alle waarschijnlijkheid niet. Er is al vastgesteld, dat het hele stimuleringsprogramma ter waarde van $ 4 biljoen de economie maar mondjesmaat heeft geholpen. Bovendien groeit de vrees in Fedkringen, dat een voortzetting van het huidig beleid zomaar kan uitmonden in nieuwe bubbels met alle gevolgen van dien. Voorkomen is beter dan genezen lijkt de overheersende gedachte. Er is nu nog weinig zicht op een bubbel en het is verstandig dat zo te houden.


Figuur 3 Janet Yellen kan de geldpersen desgewenst weer harder laten draaien

Daar komt nog iets bij. Taperen betekent afbouwen en dat is wat er in 2014 gaat gebeuren. De Fed gaat niet plotsklaps op de rem staan. Integendeel, als het nodig is, gaan de bankpersen weer harder draaien. De centrale bankiers spelen derhalve een psychologisch spelletje. Door de nadruk te leggen op het proces van geleidelijkheid willen ze de mogelijke negatieve gevolgen zo klein mogelijk houden. Ondertussen moet dan de economie wel haar werk doen: er moet meer groei komen en meer werkgelegenheid. Daardoor krijgen meer mensen meer koopkracht en dat vloeit dan weer de economie in. Die krijgt zodoende weer meer momentum, wat zich weer vertaalt in meer banen, etc. etc. Dat is wat de bankiers hopen. Het komend jaar zal blijken of hun hoop gerechtvaardigd is.

INVINCO

De beslissingen van de Fed en de ECB hebben grote invloed op het rendement van uw beleggingsportefeuille. Zoals het er nu naar uitziet, is de markt voorbereid op een beslissing om te gaan afbouwen. Er zal met andere woorden geen paniek uitbreken. Maar zekerheid hebt u niet. Het is daarom misschien aan te raden in overleg te treden met een ervaren professional om een strategie voor de komende maanden te bepalen. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Taperen zal economie weinig kwaad doen”

  1. Avatar

    Alsof dit taperen enig effect heeft… Amerika is met iets bezig wat uit nood is ontstaan, wanneer je opkijkt tegen zoveel schuld probeer je daar iets aan te doen…., maar zelfs dat lukt al niet, zo groot is het probleem. Inderdaad, het taperen zal de economie weinig kwaad doen, het kwaad is er immers al. Met een schuld die elke periode van schuld ruimschoots overtreft gaat Amerika zeer zware tijden tegemoet..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *