DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De Japanse overheid heeft vandaag aangegeven dat er een tekort van 23,2 biljoen yen is om het huishoudboekje van de overheid op orde te krijgen volgens de doelstelling die de premier Kan heeft gesteld.

Japans huishoudboekje problematisch

De Japanse overheid heeft vandaag aangegeven dat er een tekort van 23,2 biljoen yen is om het huishoudboekje van de overheid op orde te krijgen volgens de doelstelling die de premier Kan heeft gesteld. De doelstelling is om de primaire balans per maart 2021 in evenwicht te krijgen.

De primaire balans wil zeggen dat de inkomsten gelijk zijn aan de uitgaven van de overheid. Dit is exclusief uitgifte van obligaties en rentebetalingen. Wanneer de inkomsten gelijk zijn aan de uitgaven zal de staatschuld niet verder toenemen. Dit is belangrijk, want de staatschuld bedraagt 200% van het BBP, het hoogste van alle ontwikkelde landen. Let wel, door dit evenwicht neemt de schuld niet verder toe, maar van een afname is dus ook geen sprake.

Een van de maatregelen die premier Kan heeft voorgesteld, om het gat te dichten in de primaire balans, is om de BTW te verhogen. Deze bedraagt nu 5% in Japan. In Nederland is de BTW 19%. Om het gat te dichten zou de BTW naar 14% moeten, maar dat zal een negatief effect hebben op de consumentenbestedingen en zodoende op de economische groei. Gezien de slechte vooruitzichten ten aanzien van de Japanse schulden zou de rente kunnen gaan oplopen.

De yield op de tienjarige benchmark staatsobligatie bedraagt nu 1,215%. Dat is internationaal gezien erg laag en daardoor hebben de Japanners zich ook een hogere schuld kunnen veroorloven. Maar als deze rente gaat oplopen kan dit een ernstig probleem worden.

De credit default swaps (CDS), die gebruikt worden om te verzekeren tegen default en om te speculeren op veranderingen in kredietwaardigheid, zijn opgelopen naar 86,49 basispunten (vijfjaars), het hoogste niveau in 6 maanden tijd. Dit betekent dat de verzekeringskosten 0,8% per jaar van de hoofdsom bedragen. De CDS premie (vijfjaars) voor Amerikaans schuldpapier bedraagt 49,85 basispunten.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/nikkei/japans-huishoudboekje-problematisch/

Gerelateerde artikelen:

Rick Boerkamp

Rick Boerkamp MSc is Junior Portfolio Manager Intereffekt Japanse Warrants. Opleidingen: BSc. Economie & Management, MSc. International Financial Management (Rijksuniversiteit Groningen) MSc. International Business and Management (Universiteit Uppsala, Zweden) CFA level 2 kandidaat. Werkervaring: 2010 – heden, Junior Fund Manager, Intereffekt Investment Funds N.V.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo