Beursgekte

Is de bodem van de markt bereikt? Een leuke grafiek om de huidige fase van de beurs vast te stellen. De beurs wordt in de onderstaande figuur gedreven door emotie.

Het slimme geld stapt tijdens opgaande fase snel in. Daarna volgen de institionele beleggers zoals pensioenfondsen. Op de toppen van de markt, wordt beleggen dermate een hype dat particulieren ook geintereseerd raken. Als de markt een correctie doormaakt, dan wordt dit beschouwd als normaal en de mogelijkheid van een krach wordt weggevuifd.

Als dan de markt toch een grote val maakt, grijpt angst om zich heen. Uiteindelijk gooien veel beleggers de handdoek in de ring (“Capitulation”) en versnelt de daling.

Als we dat verglijken met de AEX-index:

Het lijkt er op dat we met het laaste deel bezig zijn, dus dat de markt na een overdrijving terugkeert naar een soort gemiddelde.

4 gedachten over “Beursgekte”

  1. Particulieren zijn altijd te laat en stappen vaak op het verkeerde moment in. De koersen vertonen al een duidelijke correctie. Vrijdag stond nog circa de helft van de marktwaarde op basis vna de beurskoers onder de waarde van het eigen vermogen. In feite betekent dit dat de liquidatiewaarde groter is dan de contante waarde van de toekomstige cashflows.

    De Tobins Q (marktwaarde/vervangingswaarde) vertoont rond 2001 een hoogtepunt (periode 1952-2008). Het lijkt erop alsof de waarden die we eerder hadden (factor 3) niet realistisch was en de normale waarde rond de 1,5 schommelt.

    Voor een grafiekje zie:
    http://berenschotstrategies.wordpress.com/

  2. Mooi plaatje! Al ben ik er niet zo van overtuigd dat er (zeker in NL) echt sprake was van een denial-fase… al bevestigt de AEX dat toch. En ik hoop dat je gelijk hebt met je slotconclusie (dat we nu bijna het laagste punt hebben bereikt), want de berichtgeving dezer dagen (inkoopindex etc.) wekt nou nog niet bepaald veel vertrouwen…

  3. Pingback: Grafiekje naar winst | SlimmeBeleggers.com

  4. Staat een dergelijke grafiek niet bekend als “Hype cycle”?

    Ik neem aan dat het bovenste plaatje om een gemiddelde (“mooie”) grafiek gaat?
    De vraag is hoe diep de despair-fase gaat, en hoe lang dat duurt…. De tijd zal het leren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.