Als de geschiedenis een maat is voor toekomstige ontwikkelingen start in november een correctie op de aandelenmarkten.

Amerika kiest, beurs verliest

Als de geschiedenis een maat is voor toekomstige ontwikkelingen start in november een correctie op de aandelenmarkten.

De overheersende visie is dat de Republikeinen afstevenen op een solide verkiezingswinst in de tussentijdse Amerikaanse Congresverkiezingen op 2 november. Dat is sinds 1994 niet voorgekomen. Zoals u op de onderstaande grafiek kunt zien, gaf dit de aandelenmarkt een excuus voor een kortstondige correctie waarna uiteindelijk de beurzen weer de weg omhoog wisten te vinden. Eerder heb ik al geschreven over de The Presidential Cycle en er meer fundamentele argumenten aangedragen voor een komende zwakte op de beurzen.

Dow Jones nu en Dow Jones in 1994

Dow Jones nu en Dow Jones in 1994

Bron: Barclays

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Sentiment

Een ander teken dat op een correctie op de beurzen wijst is het sentiment in de markt. Beleggers zijn momenteel zeer optimistisch in de Verenigde Staten.

Sentiment onder beleggers 28 oktober 2010

Sentiment onder beleggers 28 oktober 2010

Bron: DSI data van Jake Bernstein, trade-futures.com

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Sommige technische analisten volgen het sentiment onder beleggers als een contraire indicator. Een piek in het optimisme duidt volgens hen aan dat aandelenkoersen klaar zijn om te gaan dalen. Volgens hen hebben beleggers die een positieve ontwikkeling van de markt inzien al de aandelen gekocht.

De DSI (Daily Sentiment Indicator) ziet u in de bovenstaande grafiek boven de 90%. (na een stand van 93% eerder deze maand) Een stand boven dit niveau is in het verleden een waarschuwingssignaal gebleken dat de markt en het sentiment te positief waren.

Conclusie

De kans op een kortstondige beurscorrectie lijkt gezien het sentiment en de patronen uit het verleden met betrekking tot de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen groot.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/amerika-kiest-beurs-verliest/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (3 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. vgoossens says:

    Denk mogelijk forse correctie op teleurstellend QE 2/3 nov (is het nu de 2e of de 3e Satilmis?), dan een mooie koop kans, voor leuke einde jaars rally richting 380/400
    Bedrijfsleven doet het enorm goed, en met deze korte rente willen mensen meer dan 1 of 2% op jaarbasis

  2. onno says:

    goed onderzoek Satilmis,we zullen het zelf be-leven en over-leven.

wp-puzzle.com logo