Te mooi om waar te zijn

Het technisch beeld voor de AEX is te mooi om waar te zijn. Na de daling tot 241 is de Amsterdamse beursgraadmeter als een speer gestegen tot 280 punten. Een winst van 16% in 11 beursdagen. Daarnaast is de neklijn van een potentiële hoofd-schouder bodemformatie doorbroken en dat trekt de laatste verdwaasde bear over de streep om zich aan te sluiten in het kamp van de bull´s. Kortom een ware campingrally is binnen handbereik.

Technische analyse van de AEX op 29 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) irregular correctie
Technische analyse van de AEX op 29 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) irregular correctie

Een kanttekening

Door de sterke stijging en de verhoudingen wil ik graag wijzen op het volgende. De kracht en de duur van de stijging is uniek, het komt niet veel voor dat de beurs 11 dagen onafgebroken stijgt. De start van een nieuwe beweging gaat veelal met enige scepsis gepaard. Om die reden lijkt de stijging meer op een eindbeweging dan op de start van een nieuwe stijgende fase. Ik plaats dus de nodige vraagtekens of een kleine daling tot 265-260 reden is om posities uit te breiden. Een daling tot 241 of zelfs 220 is in mijn beleving nog mogelijk.

Volgens de Elliott Wave Theorie kunnen we te maken hebben met een zogenaamde ‘irregular’ correctie. Dergelijke bewegingen zijn lastig om te herkennen en zet de massa vaak op het verkeerde been. Indien de veronderstelling van de ‘irregular’ correctie juist is dan hebben we wel een schat aan informatie te pakken:

  1. Dergelijke patronen geven aan dat we met een krachtige markt te maken hebben.
  2. Indien we boven 241 een bodem maken dan is zelfs een zeer krachtige stijging te verwachten.
  3. De daling dient te bestaan uit een 5 beweging.

Allemaal zaken die het leven een stuk makkelijker maken voor een analist.

Technische analyse van de AEX op 29 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) plus
Technische analyse van de AEX op 29 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) plus

Zo ver is het nog niet

Op dit moment hebben we slechts een topje staan in de beweging vanaf 241 waarbij een correctie in de meeste gevallen tot 265 en maximaal 260 kan reiken.

Onder 260 geeft dus een indicatie dat er geen sprake is van een normale correctie. Een daling tot 241 en mogelijk 220 is dan een reële optie.

Beeld voor de middellange termijn positief

Het beeld is in beide gevallen voor de middellange termijn positief te noemen. Vanaf welk punt een nieuwe stijgende fase inzet, is dus nog even de vraag. Dus voor beleggers is de remedie op zwakte bijkopen. Voor de handelaar is er wat te verdienen met een short  positie in opties of andere derivaten.

Conclusie

Voor de korte termijn is er sprake van topvorming in de AEX, een daling tot 265-260 is dan ook zeer aannemelijk. Is de markt in staat hier een bodem te vormen dan is scenario II voor mij preferent, de nieuwe opgaande fase is dan inderdaad op 13 juli van start gegaan.
Een daling onder 260 is ook positief voor de middellange termijn maar een vervolg van de stijging laat dan nog even op zich wachten.  Op dat moment gaat mijn voorkeur uit naar scenario I waarbij de AEX kan dalen tot 241 of mogelijk 220 om vervolgens te stijgen.

Dus 260 is voor mij een keerpunt in het denken.

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

2 gedachten over “Te mooi om waar te zijn”

  1. Jan,

    Kijkend naar je artikel “de vierde golf van de AEX” en senario 1 dient volgens EWT de vijfde golf onder die van 4 te komen. Derhalve zou ik verwachten dat jij 180 zou aangeven ipv 220. Vanwaar deze verandering in beleving m.b.t. EWT?

    Groet,
    SP

  2. Pingback: Te mooi om waar te zijn » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.