Rare situatie in de AEX

Na de kwantitatieve verruiming (QE) in de VS volgden Europa en sinds kort ook Japan. De gevolgen van deze enorme verruiming van de geldhoeveelheid laten zich raden. Stel je voor dat er in plaats van geld water uit deze kranen zou komen, dan hadden we wereldwijd allang dik onder water gestaan. Redenen om dit te doen zijn zoal het aanzwengelen van de economie en uit de deflatiespiraal willen komen zoals Japan recent aangaf.

De kluizen staan dus wijd open en de banken kunnen nagenoeg gratis geld lenen. Wij consumenten krijgen nog minder op spaarrekeningen en deposito’s en worden min of meer gedwongen in aandelen te beleggen in een poging rendement te krijgen.

Introductie

Vanaf vandaag zal ik maandelijks een column verzorgen waarin de AEX centraal zal staan en wil daarnaast ook een ander thema toelichten, zij het vooral op technische gronden. Vandaag wil ik naast de AEX ook een tweetal economische barometers toelichten namelijk;

  1. De relatieve sterkte Randstad/AEX
  2. De technische status van de Top 5 (qua indexgewicht) van de AEX

Ad 1)  Randstad is als dienstverlener in personeel een vroegcyclisch bedrijf wat aangeeft of de economie aantrekt of verzwakt en zal de onderliggende stijgings- of dalingskrachten van de AEX wel of niet bevestigen. Ofwel, als Randstad zwak is en de AEX sterk dan wordt dit dus niet ondersteund.

Wat we wel willen zien is dat beiden simultaan nieuwe trends inzetten en/of Randstad voorop loopt daarin.

RandstadAEX 16 mei 2013
Randstad AEX 16 mei 2013

Klik op grafiek voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

U ziet in de grafiek bovenin Randstad op 2-uursbasis, eronder de AEX en onderaan de relatieve sterkte tussen beiden. De groene steunlijnen zijn belangrijke referenties uit het verleden. Medio maart ziet u de relatieve sterkte (RS) verzwakken, waarbij Randstad een trendverzwakking laat zien. Het bleek de opmaat voor de correctie naar 28 en 340 in de AEX, waar ze beiden tegelijk bodemden!

Sindsdien doet Randstad het relatief weer beter dan de AEX, maar….ook in technische zin? De AEX maakt nieuwe toppen en Randstad (nog) niet. Is dit een gezonde stijging van een bullmarkt? Is dit een logisch gevolg van het openzetten van een geldkraan? Feit is dat relatief het optimisme gerechtvaardigd is, maar als het echt positief zou zijn wil je ook dat Randstad nieuwe toppen maakt, wat boven 34,25 gebeurt.

Ad 2) Lang geleden waren er TOP 5 – opties, een mandje van de vijf grootste AEX- fondsen. Hiermee kon worden ingespeeld op de AEX wat zinvol was daar deze vijf het meeste indexgewicht hadden.

Welnu, ik heb zelf een Top 5 samengesteld en een simpel handelsmodel erop losgelaten om daarmee optieposities in te nemen. Aan- en verkoopsignalen worden op 2-uursbasis berekend waarbij ik minimaal 3 fondsen nagenoeg tegelijk koop- of verkoopsignalen wil zien maken. Dan is immers ‘bewijs’ voorhanden dat een correctie handen en voeten krijgt.

Bovenstaande puzzelstukjes helpen dus de puzzel van prijs en tijd te maken, iets waar we op dit moment ook mee te maken hebben, dus actueel!  Onderstaande grafiek laat zien dat er 1 verkoopsignaal is in RDSA en een nog lopend koopsignaal in Unilever. We hebben minimaal 3 signalen in dezelfde richting nodig dus geen ‘sterk’ signaal als het om de gehele AEX gaat.

Top-5 16 mei 2013
Top-5 16 mei 2013

Klik op grafiek voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

AEX

In deze grafiek ziet u de tijds- en prijsindicaties voor de maand mei. Daar tijd belangrijker is dan prijs houd ik een prijsmarge aan rond de prijslijnen middels de rechthoeken. De cyclus-indicator die rond 10 en 19 april koopsignalen gaf rond prijslijn zijn de signalen die ik wil zien. Eind april zagen we verkoopsignalen, maar geen prijslijn dus niet valide. De laatste weken zien we veel verkoopsignalen rond veel tijd-en prijshits. Er zijn zoveel verkoopsignalen dat de waarde naarmate er meer signalen ontstaan zonder trenddraai afneemt. Deze situatie komt weinig voor en is wellicht te verklaren door de openstaande geldkraan?

Met nog één tijdshit te gaan deze maand zal het mij benieuwen waar dat is. Ik laat een potentieel prijsgebied zien wat onmogelijk lijkt, maar ja…wie weet!

AEX 16 mei 2013
AEX 16 mei 2013

Klik op grafiek voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Conclusie:

We hebben de AEX van een aantal kanten belicht. De score luidt als volgt;

  • RS Randstad/AEX = neutraal, Randstad boven 34 = positief
  • Top 5 = neutraal tot bullish
  • AEX = neutraal tot bullish, onder 361 waarschuwing

Zoals u merkt is het beeld bepaald niet eenduidig en dat komt vaker voor dan we willen. Ook ons tradingmodel houdt zich opmerkelijk koest en kijkt de kat uit de boom. Achteraf niet verwonderlijk gelet op de vele signalen van de AEX, die tot op heden waarschuwden zonder follow up neerwaarts.

Happy trading

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
www.comfort-trading.nl

10 gedachten over “Rare situatie in de AEX”

  1. Hallo Cees,

    Interessante bijdrage. Verkoopsignaal RDSA heeft dat niet te maken met ex-dividend gaan. In het verleden werd dit weer snel ingelopen.

  2. Cash,

    Inderdaad, dat kan zeker een reden zijn.
    Het gaat nu echter niet om de shortcall in RDSA, maar meer om de top-5 gedachte van minimaal 3 signalen tegelijk. Toegegeven dat in mei veel dividend wordt uitgekeerd en dit zeker een aandachtspunt is voor niet terechte signalen.

  3. Randstad beleggers kopen en verkopen naar gelang de AEX zich beweegt, dat kan eigenlijk ook niet anders want de AEX reflecteert hoe beleggers denken over bedrijven. Bedrijven(personeel) is hoofdkern voor randstad. Zo moeilijk is het menselijke emotie de drijfveer vormt voor het ontstaan van koersen.

  4. Beetje foutje in voorgaand bericht.

    Randstad beleggers kopen en verkopen naar gelang de AEX zich beweegt, dat kan eigenlijk ook niet anders want de AEX reflecteert hoe beleggers denken over bedrijven. En bedrijven(personeel) is hoofdkern voor randstad.
    Zo moeilijk is het allemaal niet als je weet dat menselijke emotie de drijfveer vormt voor het ontstaan van koersen.

  5. @ Edwin,

    “Randstad beleggers kopen en verkopen naar gelang de AEX zich beweegt, dat kan eigenlijk ook niet anders want de AEX reflecteert hoe beleggers denken over bedrijven”

    Edwin, als het is zoals je stelt zou er altijd een 100%-correlatie zijn tussen AEX en Randstad. De relatieve sterkte zou er dan ook niet zijn. De feiten liggen anders.
    De kern is dat Randstad als vroegcyclisch bedrijf (personeel wordt wel of niet gevraagd)kan worden gezien als conjunctuurbarometer wat helpt de kracht of zwakte van de AEX te analyseren. Het is geen heilige graal maar helpt het beleggerssentiment te bepalen.

  6. Er is niets zo vroegcyclisch als de psyche van de mens, waar nu juist een beurs op gebaseerd is.Het gaat in het artikel om de trend, die is gelijk.Waar men in het algemeen denkt dat de relatieve sterkte overbought en oversold aangeeft loopt het ook altijd in pas met de toppen en bodems, in een bepaalde range binnen de 70/30. Vandaar dat de relatieve sterkte overeenkomst laat zien.
    Het zal mij niet uitmaken of Randstad gebruikt wordt om de AEX te analyseren, maar kloppen doet het niet.

  7. Deze man kun je toch niet serieus nemen, kijk naar de resultaten van zijn service, en je ziet alleen maar verliezen, en toch interessant lullen.

  8. Inderdaad, de verliezen zijn groter dan de winsten, vast een reden om de link die verwijst naar z’n website verbinding te laten maken met niets, maar vinden doen we het wel hoor Cees!. Tja, als je altijd de AEX analyseert aan de hand van Randstad vraag je om moeilijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.