Hoe diep kan de beurs zakken?

Een interessante vraag altijd. Het uitgangspunt is dat de daling van de afgelopen dagen een correctie is op de stijging vanaf maart dit jaar. Het fenomeen: na actie komt reactie, is u bekend. Op de beurs werkt dat ook zo en ik probeer daar actief op in te spelen.

Omdat de bewegingen aanzienlijk zijn is er geld te verdienen. Aan de andere kant kan ook bescherming gezocht worden.

In de meeste gevallen werd de afgelopen jaren geadviseerd om te blijven zitten en vast te houden aan het beleggingsbeleid terwijl alle signalen al in 2007 op rood sprongen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat de impact van de daling ook mij heeft verrast. Ik had echter het belang in aandelen tot een minimum gereduceerd. Door met derivaten in te spelen op de daling is er zelfs sprake geweest van een aardig positief rendement.

Ook nu zitten we weer in een situatie ´how low  can it go`. Het herstel sinds maart is gestrand op 272, de onderkant van het doelgebied en alles heeft een draai laten zien. (aandelen, olie, obligaties, valuta´s ) Met deze constatering moeten we voorzichtig zijn, maar het lijkt erop dat er een top kan staan van enig formaat.

Uitgangspunt is een correctie

Mijn uitgangspunt is dat er op dit moment een correctie op het herstel vanaf maart in ontwikkeling is. In de meeste gevallen zien we dat de voorgaande stijging (194-272) voor 38 tot 61% wordt gecorrigeerd. In dit geval dus een daling tot minimaal 242 en maximaal 223.  Als het hierbij blijft, dan kunnen we nu al stellen dat er later dit jaar nog een zeer aanzienlijke stijging volgt met koersdoelen rond 340 in de AEX.

Maar komen we onder 220, dan is het oppassen geblazen en zijn koersen onder 194 mogelijk.

Voorspellen is lastig

De beurs voorspellen is niet mogelijk. Het is belangrijk om te zoeken naar signalen die een goede risico-rendementsverhouding hebben. Het is dus altijd omgeven met onzekerheden. Goeroes die u vertellen dat ze het weten dient u te wantrouwen. Er zijn echter gereedschappen die ons helpen om de onzekerheden te minimaliseren en technische analyse is daar een hele belangrijke van.

In mijn geval is dat niet het trekken van een paar lijntjes of een enkele indicator. Het is kijken en rekenen. Kijken naar patronen en verhoudingen zoeken, Niet om te voorspellen maar om het meest waarschijnlijke scenario te kunnen destilleren en op basis daarvan conclusies te trekken en een scenario te omschrijven.

Een ABC of een vijf beweging

Het verschil tussen een ABC en een vijf beweging is essentieel.

Technische analyse van de AEX op 23 juni 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de AEX op 23 juni 2009 (op basis van Elliot Wave)

Vanaf de top is er in de AEX tot op heden een ABC correctie te zien. Indien we nu weer een stijging zouden inzetten, zeg vanaf 242, dan kan een nieuwe stijgingsfase gestart zijn. Dat is op basis van dit patroon voor de AEX dus mogelijk.

Technische analyse van de DAX op 23 juni 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de DAX op 23 juni 2009 (op basis van Elliot Wave)

Kijken we echter naar de DAX en de CAC 40, dan is de vergelijkbare daling een vijf beweging en is er na een herstel meer daling te verwachten. Met deze constatering kan ik, binnen grenzen, aangeven dat de dalingsfase van de AEX, na korte correctie, dus verder zal gaan dan 242. De volgende koersdoelen van 232 en 223 komen dan in beeld.

Een daling onder 223

Een daling onder 223-220 is potentieel een ongezonde situatie daar een daling tot 194 of lager een serieuze mogelijkheid wordt. Is daar op dit moment aanleiding voor om dit te veronderstellen? Nee, die aanleiding is er niet en zal pas actueel worden onder 220. Alleen het voortschrijdende inzicht zal antwoord op die vraag kunnen geven.

Conclusie

– Er is een correctie in ontwikkeling over de stijging vanaf maart dit jaar.

– Op basis van de vijfde beweging in de DAX en in de CAC 40 zal de AEX nog lagere niveaus opzoeken.

2 gedachten over “Hoe diep kan de beurs zakken?”

  1. Tja, Edsger Dijkstra (http://nl.wikipedia.org/wiki/Edsger_Dijkstra) zij ooit: “voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.”

    Desalniettemin is het wel zo dat de internationale situatie en dan met name in Amerika er veel minder rooskleurig uit ziet dan velen willen geloven. Een positieve (wat heet) uitzondering in deze is de Europese denktank LEAP/E2020, die aangeven dat het dal nog lang niet in zicht is. Zie onderstaand artikel:
    http://xandernieuws.punt.nl/?id=531448&r=1&tbl_archief=&

    Verder is er de vaak controversieel genoemde Lyndon Larouche, die het in het verleden echter onaangenaam vaak bij het rechte eind bleek te hebben. Deze stelt in ieder geval de Amerikanen hyperinflatie in het vooruitzicht:
    http://larouchepac.com/node/10047

    Als het die richting uit gaat, en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat het geval is, dan kan de beurs nog veel verder naar beneden. Dan moet men eerder denken aan 20 dan aan 200.

  2. Jan Groothaar

    Beste Arend Lammertink,

    Dan voor uw reactie en nuttige informatie.

    Voorspellen is lastig, dat is waar. Wat ik met deze opmerking wil zeggen is dat er lieden zijn die zeggen te beschikken over kennis of systemen die geweldige rendementen opleveren en tot in lengte van jaren blijven werken. Er zijn te veel voorbeelden die op het tegendeel wijzen.
    Waar het omgaat is in mijn beleving om door middel van technische analyse scenario’s uit te werken welke bewegingen mogelijk zijn op basis van de beschikbare informatie.

    AEX van 20 eerder dan 200.
    Ik ben het eens met de stelling dat de daling nog niet voorbij is, sterker is denk dat de daling vanaf 2007 slechts het eerste deel is van een bear markt die nog wel een aantal jaren heeft te gaan.
    De vraag voor mij is of het herstel sinds maart ook weer een eerste deel is van een groter herstel. Voor deze stelling zijn belangrijke argumenten aan te dragen. Hoe dan ook, de huidige correctie is voor mijn een reden om in het gebied tussen 240 en 220 aandelen te kopen. Zoals bekend is een daling onder 220 een ongezonde situatie dus leg ik daar een stop loss. Dit voorkomt grote verliezen en geeft rust.
    Met vriendelijke groet,
    Jan Groothaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.