Herstel AEX naar 306-320

Laten we eens met een pakkende kop beginnen, overigens is dit niet mijn idee maar de strekking van een interview met onze Minister van Financiën in een uitzending van Nova van 21 mei 2010: Minister van Financiën De Jager over de euro in crisis.(dit interview start op  25 minuten).

Het kan zijn dat ik wat gemist heb maar op dit moment lijkt een oplossing voor het probleem Euro verder weg dan ooit. De Finnen willen een onderpand voor hun bijdrage, niet in de vorm van een eiland maar in “harde” euro’s. Merkel en Sarkozy zitten een middag gezellig te keuvelen in Parijs en zijn waarschijnlijk een stapel papieren tegen gekomen waarop “Verdrag van Maastricht” stond. Vermoedelijk onder een dikke laag stof, want ze waren vergeten dat er voor de invoering van de Euro in 1993 een aantal spelregels zijn vastgelegd.

Een begrotingstekort van maximaal 3%, een schuld van maximaal 60%. Dit vonden ze kennelijk wel een aantrekkelijk idee dus hebben ze een verklaring afgegeven dat er in de toekomst een aantal belangrijke lieden moeten zorgen dat deze afspraken worden gehandhaafd. De situatie in 2010 was volgens het rapport van Eurostat  als volgt: klik hier. Ik kan me voorstellen dat ik een cynische toon neerzet maar wie nog vertrouwen heeft  dat de politiek een adequate oplossing kan bieden voor de problemen die zich nu manifesteren moet wel erg goedgelovig zijn.

De beurzen

De snelheid van de daling heeft ook mij verrast, lezers van mijn columns weten dat de daling niet als een verrassing kwam maar de snelheid waarmee rijp en groen in de uitverkoop werd gedaan was verrassend. Is het al weer tijd om te kopen en zo ja is dit een solide bodem?

Nog geen lange termijn bodem

Ondanks alle mooie vergezichten die ons de economen de afgelopen tijd hebben voorgespiegeld, moeten we constateren dat er binnen deze beroepsgroep twijfel is ontstaan. Toch een dubbele dip? De schulden van de overheden vormen op dit moment de molensteen. Als de groei van de economie nu ook nog gaat haperen of erger, in een recessie komt dan kunnen de gevolgen wel eens ernstiger zijn dan de recessie die we in de periode 2008-2009 hebben gezien. Er is namelijk geen vangnet van de overheid meer die de problemen kan opvangen. Deze vrees zien we nu vertaald naar een sterke daling van de aandelenkoersen. Het ziet er naar uit dat we ons bevinden in de fase twee van de daling waarbij 2007-2009 fase één is geweest. Voor beleggers is het advies wachten op lagere koersen.

Een tussentijdse bodem

Voor de korte termijn lijkt er een tussentijdse bodem in de maak. Voor de S&P 500 zou nog een laatste daling tot het gebied 1080-1100 voldoende zijn om een herstel in te zetten.

TA S&P 500  21 augustus 2011 grafiek 1
TA S&P 500 21 augustus 2011 grafiek 1

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Als we uitgaan dat er nog een afsluitende daling komt tot ongeveer 1100-1080, dan is een herstel tot het gebied 1200-1260 een redelijke verwachting. Traders zouden deze beweging kunnen bespelen door sterk gedaalde aandelen te kopen of posities in de index op te nemen. Probeer echter niet het onderste uit de kan te halen want de hoofdtrend is (sterk) dalend.

Het vervolg

Op basis van het huidige scenario, een nieuwe daling, zitten we nu in het eerste deel daarvan. De totale daling zou uit 3 dalingsgolven moeten bestaan afgewisseld door 2 herstelfases. De eerste daling lijkt bijna compleet en na een herstel moeten we rekening houden met een nieuwe dalingspoot. Over het algemeen is deze dalingspoot het krachtigst. Daarnaast is er vaak een relatie met de eerste dalingsgolf. Omdat we op dit moment nog niet weten waar deze eerste dalingsgolf gaat eindigen kan ik slechts een globale indruk geven waar de volgende daling kan eindigen. In 2008 was deze golf ruim 2 keer de lengte van golf 1.

TA S&P 500  21 augustus 2011 grafiek 2
TA S&P 500 21 augustus 2011 grafiek 2

Conclusie

Het probleem Euro voert weer de boventoon en weet de gemoederen sterk te beïnvloeden, als we daarnaast in ogenschouw nemen dat een forse afkoeling van de economie of zelfs een recessie zeer aannemelijk is, dan bevinden we ons op dit moment in een omgeving die het best als een zeer giftige cocktail omschreven kan worden. Vanuit technisch oogpunt kunnen we daar maar één conclusie aan verbinden sell the rally’s. Voor de korte termijn is een herstel te verwachten. Indien de bodem in de S&P 500 uitkomt rond 1080-1100 dan is een herstel tot 1200-1260 aannemelijk. Voor de AEX zou dit overeen komen met een herstel tot het gebied 306-320. Vervolgens hou ik rekening met een daling, waarschijnlijk een sterke daling.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

3 gedachten over “Herstel AEX naar 306-320”

  1. “Voor de S&P 500 zou nog een laatste daling tot het gebied 1080-1100 voldoende zijn om een herstel in te zetten”

    De 1080 is aangetikt en de koers is daarna hersteld.
    Nu kijken of het bij deze bodem blijft.

    Chapeau
    Compliment voor je columns…..

  2. Had precies dezelfde grafiek gemaakt 4 weken terug. Deze 1e golf down heeft 5 maanden in beslag genomen, dus vanaf nu tot de 1261 golf 2 (eindejaars rally) en dan volgend jaar boem pats. Pas op voor wave 3 van de grote golf 3 die dan begint, 3 van 3 is verwoestend………….

  3. niet volgend jaar maar deze maand zou wel eens de boel imploderen.
    De lening komt er maar dat is toch geen oplossing : de boel is bezig met het eindspel. Koop nu maar lekker in heren : op de beurs geld de gezegde:” twee + twee is niet vier maar vijf – één .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.