DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Bovenstaande titel duidt op een oude beurswijsheid waarin beurshandelaren/beleggers meer oog hebben voor het vrouwelijk schoon bij prachtig weer i.p.v te handelen op de beurs.

Dames bloot, beurs even dood?

Bovenstaande titel duidt op een oude beurswijsheid waarin beurshandelaren/beleggers meer oog hebben voor het vrouwelijk schoon bij prachtig weer i.p.v te handelen op de beurs. Puur technisch kan dit cliché nog ingekopt worden ook daar veel indicatoren oververhit raken en een neerwaartse correctie logischerwijs verwacht mag worden. Of gaat het deze keer anders?

AEX 

Vorige maand hield ik rekening met bodemvorming rond 340/338 waar de AEX kortstondig onderdoor dook en het beeld er even grimmig uitzag. Op 25 juni werd echter een koopsignaal gegeven door de cyclus-indicator (groen streepje) wat een eerste indicatie was voor serieuze bodemvorming. Daar dit signaal qua steun in het luchtledige kwam kreeg dit pas meerwaarde toen 342.25 getest werd waarna er long-posities ingenomen konden worden.

Nu zien we weer een hele serie verkoopsignalen wat ook medio mei plaatshad en ook nu ‘rommelt’ de AEX verder omhoog in een verlengde (EWT) opwaartse golf. Qua trend beweegt de AEX zich nu rond de centrumlijn van de ingezette trend en is de gap bij 371 bijna gevuld.

AEX 15 juli 2013

AEX 15 juli 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Relatieve sterkte Randstad/AEX 

We zien dat bij de vorming van het koopsignaal van 25 juni de relatieve sterktelijn al positief was en het gemiddelde (rode lijn) werd getest. We spreken dan van een non-confirmatie, want puur technisch dook de AEX in een zwart gat onder 338 terwijl er relatief gezien niks aan de hand was.

Op dit moment zien we Randstad de oude high opzoeken waarbij ze zelfs buiten het stijgende trendkanaal beweegt. Dat is een zeer positief teken trendmatig beredeneerd, immers de stijgingscurve gaat niet snel genoeg volgens beleggers. Pessimisten zeggen dan dat er overdreven wordt en het hoog tijd wordt voor een normalisering van trend ofwel, correctie.

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 15 juli 2013

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 15 juli 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Top5 

De Top5 geeft nog geen veilig verkoopsignaal. We willen immers drie van de 5 fondsen nagenoeg gelijktijdig een signaal zien geven. ASML en Philips bewegen wel bij weerstand en hebben negatieve divergenties, dus deze fondsen kunnen relatief snel op verkoop komen. ING is al zover met weerstand op EUR 7.60.

Top-5 15 juli 2013

Top-5 15 juli 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Conclusie:

 • RS Randstad/AEX = positief, zij het dat vooral Randstad overbought oogt vanwege versnelling uit trendkanaal en nagenoeg bereiken oude high.
 • Top 5 = Alle fondsen waarschuwen, geen harde signalen
 • AEX = overbought en waarschuwingen alom maar opwaartse trend nog intact. Mede gelet op nieuwe hoogtepunten in de VS die we nog niet in Europa zien mogen we rekening houden met de situatie dat de Europese beurzen dit voorbeeld vroeger of later gaan volgen. Pessimisten zien dit nu juist als een non-confirmatie ofwel teken van zwakte. Hoe het ook zij, de feiten zijn dat we ‘overbought’ zijn maar dat is geen verkoopsignaal, daar bullmarkten langer overbought kunnen blijven dan u lief is.

Happy trading

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/dames-bloot-beurs-even-dood/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (7 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Broca .. says:

  Dus meneer Cees ,als je wilt handelen even kijken naar Buienradar ..
  Of ont-mon Piet ..

 2. Edwin says:

  Volgens de eerste AEX chart zit er niet meer in dan 374. Een beurs is nooit ‘dood’,zelfs niet met al dat bloot.

 3. Cees says:

  Edwin, neem de titel niet te letterlijk, het was als knipoog bedoeld. Feit is dat de volumes magertjes zijn en dat is wat ik bedoelde. Overigens is de oude wijsheid ‘vrouwen bloot, handel dood’.

 4. Edwin says:

  Vergis je niet, lage volumes is ook een trend, bearish. Mooi weer of niet.

 5. Cees says:

  “Vergis je niet, lage volumes is ook een trend, bearish. Mooi weer of niet.”

  Edwin, waar haal je deze wijsheid vandaan? Als ik het goed lees betekent lage volumes bearish sentiment voor jou?

  Los van de door mij geschetste situatie in column kan ik je melden dat wat je stelt niet de waarheid is. Je kunt nooit stellen dat lage volumes per definitie negatief zijn, in bullmarkten heet dit verschijnsel consolidatie en is juist erg bullish, een adempauze in een voortgaande opwaartse trend! Er zijn ook legio koerspatronen (continuatie) die lage volumes juist als positief beschouwen.

  Een nuance is dus wel op z’n plaats, bij deze.

  Het valt me op dat je zelf erg stellig bent in je, in dit geval foute uitspraken en wat anderen schrijven tot op het bot uitpluist om kritiek te plaatsen. Kritiek mag en is prima, maar vergewis je er dan ook van dat het terecht is. We maken allemaal fouten en mogen daar op gewezen worden, echter dat kan op afbrekende en/of opbouwende manieren.

 6. Broca .. says:

  Cees ,je houdt toch wel een beetje van humor hoop ik ..vandaar mijn opmerking.
  Een dag niet gelachen een dag niet geleefd .Wat betreft lage volume of hoge volume ,zegt mij niet zo veel .Je weet niet hoe die volume in elkaar zit ,er zijn kopers en er zijn veel,,schrijvers ,,..

 7. Edwin says:

  Jeetje, Cees, doe niet zo opgefokt, zo professioneel is dat niet. Het kan niet zo zijn dat jij alleen een ‘waarheid’ beheerst. Volgens jou is laag volume ook nog eens iets wat te maken heeft met net vóor een bullmarkt. Dus eigenlijk schrijf je het zelf ook al, laag volume heeft een betekenis.

  Jij bent bekend met W.D. Gann, en helaas zien we daar niets van terug in je analyse waar het meeste draait om de RSI indicator, maar eigenlijk zal je om mij te begrijpen eens in de Elliott wave theorie moeten verdiepen. Dan zal je ook begrijpen waarom laag volume niet positief is. Wat goed of fout is aan mijn stellige uitspraken, je zou het kunnen lezen.

wp-puzzle.com logo