AEX: euroflop

De AEX bleef in de eerste helft van de vorige week in een gematigd positieve stemming. De uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen zal ongetwijfeld hebben meegespeeld en de daaropvolgende vlotte vorming van een nieuwe regering, die een uittreden van het land uit de eurozone een stuk minder waarschijnlijk hebben gemaakt.

Maar al gauw kwam daar de klad in. Dit keer vanwege Spanje waar de rente op staatsobligaties weer opliep omdat door de steun aan de banken de overheidsschuld verder steeg. Dit bewijst weer dat de crisis als een veenbrand is die steeds weer op andere plekken opduikt.

De diepere oorzaak ligt in realisatieproblemen. De opgebouwde bubbel van de jaren negentig van de vorige eeuw is langzaam aan het leeglopen. Dit proces zal naar verwachting jaren gaan duren. Het afbouwen van de schulden en het afwentelen daarvan zal zorgen voor een verarming van de bevolking. Op een concreter niveau speelt de  onevenwichtige ontwikkeling in de eurozone een rol.  De landen verschillen teveel van elkaar om een gezamenlijke muntunie te vormen.

Duitsland

De aanval op de inkomens en de welvaart van burgers, vooral in de zuidelijke landen, krijgt een weerslag op de “rijkere” landen. Een beperking van de consumptie van de lokale bevolking zal zorgen dat landen als Duitsland minder kunnen exporteren. Een proces van een afnemend tekort in Spanje en Italië zorgt voor een slinkend handelsoverschot in de noordelijke landen.

Euroflop

Een oplossing van de eurocrisis is niet in zicht. De komende eurotop zal dan ook de bovengestelde problemen niet oplossen maar zorgen voor een verdere herverdeling van de welvaart ten gunste van banken en de elite.

AEX technisch

Onze Amsterdamse beursgraadmeter kende een goede start in de eerste helft van de week maar al gauw kwam de realiteit bovendrijven. Vooral de Amerikaanse economie die kwakkelt drukte het sentiment.

Na de daling van de Amerikaanse en Aziatische beurzen op donderdag was de fut er in Europa op vrijdag echter ook uit, en in de ochtend stond de AEX met een verlies van circa 1% weer onder de 300 punten.

Een stijging is mogelijk maar de opwaartse kansen zijn flink gedaald. Een stijging van de AEX boven de 305 punten zal de beurs weer vleugels kunnen geven.

Wij handelen niet op basis van verwachtingen maar handelen op basis van wat wij zien. Afgelopen week hebben we wederom een goede week gehad waarbij wij 240 euro winst hebben geboekt.  Alle resultaten zijn hier te zien: klik hier

Een abonnee van ons heeft zijn startkapitaal verdrievoudigd door uitsluitend het volgen van de signalen van CritiTrader sinds begin mei.

Beleggers die onze trades willen volgen kunnen zich abonneren op deze paginahttps://www.dekritischebelegger.nl/forum/trading/aanmelden-crititrader

2 gedachten over “AEX: euroflop”

  1. George Soros: “er is een nauwe parallel tussen de euro-crisis en de internationale bancaire crisis die in 1982 uitbrak.” Volgens mij heb ik dat enige tijd terug ook al op deze web-site verteld. Gewoon bank-aandelen blijven kopen in deze crisis , omdat deze strategie in 1982 één van de beste beslissing in een mensenleven bleek te zijn op beleggingsgebied. Ikzelf heb het meegemaakt toen aandelen als ABN stegen van rond de tien gulden naar boven de 300 gulden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.