Climbing the wall of worry

Terwijl de Duitse DAX bijna haar reactietop van 2008 bereikt zien we onze AEX al struikelen bij 340. Nu blijft de AEX historisch gezien altijd wel achter bij onze buren, maar de discrepantie wordt nu wel erg groot. Als de AEX gelijk zou presteren aan de DAX zou ze nu al ruim boven 400 noteren. ‘Something has to give’ denk ik dan. Wie heeft gelijk? Heeft de AEX gelijk door achter te blijven en halen we dat spoedig in, bullish dus, of moet de DAX afkoelen? Vragen genoeg, maar antwoorden.

AEX:

Optimisten:

Onderstaand een grafiek van onze AEX met 2010 in beeld. Leun achterover in uw stoel en laat het plaatje inwerken. Let vooral op de laatste weken van prijsvorming. Begin september, na een zijwaartse periode, breken we opwaarts door het 200- en 50 daags voortschrijdende gemiddelde. Dat is een pluspunt. Deze lijnen worden tot twee keer toe getest, prima dus. Dan moet er een hogere top komen om de opwaartse beloften in te lossen en jawel, die komt ook. Trendvolgers zeggen dan: Er is een opwaartse uitbraak die getest is en een hogere top, dus bevestigde opwaartse uitbraak. Het motto sindsdien wordt dus’ buy on dips’. Tot zover de optimisten.

AEX TA 26 november 2010
AEX TA 26 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

De pessimisten zien het anders.

Pessimisten:

De pessimisten letten vooral op het laatste stukje koersvorming en beschouwen de beweging sinds 25 mei 2010 als een reactie opwaarts om weer lager te gaan. De laatste weken van koersvorming geeft daar ook aanleiding voor. We zien immers na de hogere top negatieve candlepatronen ontstaan en koersgaten of gaps, waarvan de laatste over het 50 daags voortschrijdende gemiddelde dook. Eergisteren werd het 200 daags voortschrijdende gemiddelde (VG) geraakt, waarna een positief patroon ontstond, zij het dat het 50 daags VG nu weerstand is.

Conclusie op basis van enkel koersen: neutraal met bullish ondertoon, immers de tests van het 200 daags VG zijn allen geslaagd tot dusver.

Kijken we naar de indicatoren dan valt het volgende op:

  • De RSI: de blauwe lijn (RSI) test de zwarte lijn op het moment dat de rode lijn neerwaarts kruist door zwarte lijn. Dat is een waarschuwing voor de bulls.
  • De Trendcharacteristics (TC): Ook nu zien we dat de VG’s dalen en de korte onder de lange beweegt, wat niet bullish is
  • Paintbars bij TC:Waarschuwingen voor daling is het parool.
  • Tijd (niet zichtbaar in grafiek) de low van 25 mei heeft perfecte harmonie met de low van 25 augustus en high van 25 november? Sinds 25 mei zijn we nu dus zes maanden verder en dat is 50% van een jaar en Gann vindt 50% bijzonder boeiend voor een CIT ofwel change in trend. Geen garanties, maar wel hoge waarschijnlijkheid.

Conclusie:

Er zijn alom non-confirmaties. De Duitse DAX doet het vele malen beter dan onze AEX. Dit is niet uniek, maar het verschil wordt erg groot nu. Qua tijd is mijn idee dat de volatiliteit moet toenemen komende dagen/weken. Ik neig eerder naar een uitbraak neerwaarts dan opwaarts, maar dan zal zoals eerder geschreven de steun van 330 moeten breken, immers daaronder worden de opwaartse beloftes ingetrokken.

Posities:

Geen, onder 330 pas, want het gokgehalte voor welke positie dan ook is te hoog naar mijn zin.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Verder laat ik u weten dat de volgende column over drie weken verwacht mag worden en vanaf dat moment maandelijks.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

2 gedachten over “Climbing the wall of worry”

  1. de duitse dax doet het altijd beter ,

    een van de redenen is toch dat deze index inclusief dividend is ,dat dus direct in in index herbelegt wordt?

    groet agg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.