DAX-systeem: van € 7.000 naar € 32.332

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Moeder natuur kondigt een nieuwe fase van het jaar aan. Kunnen de beurzen in dat sentiment belangrijke weerstanden (AEX 341 ~ 343) met volumes uitnemen?

AEX: herfst gloort

Moeder natuur kondigt een nieuwe fase van het jaar aan, de herfst, de periode waarin de bladeren vallen en het aantal mensen met depressieverschijnselen weer toeneemt. Kunnen de beurzen in dat sentiment belangrijke weerstanden (AEX 341 ~ 343)  met volumes uitnemen? Ik ga vandaag proberen deze waarschijnlijkheid te onderbouwen.

Herfst

W.D. Gann geeft in zijn boeken een duidelijke relatie aan tussen jaargetijden en beurs. Belangrijke bodems zien we vaak bij de lente (maart) en herfst (oktober).

Toen ik vandaag naar kantoor reed was ik getuige van een prachtig natuurlijk verschijnsel. Terwijl ik in de zon reed en het zowaar droog was, was de achterliggende horizon diep donkergrijs, wat een werkelijk prachtig contrast vormde met de zonnige wereld waar ik op dat moment in verkeerde. Ik kan de emotie nauwelijks beschrijven, het was bijna onnatuurlijk mooi,  zeldzaam en eigenlijk ook wel een beetje angstaanjagend. Uiteindelijk won de emotie van het schitterende en het zeldzame verschijnsel. Het zal niet verbazen dat 5 minuten later de regen met bakken uit de hemel kwam en het zonnige karakter verdwenen was.

Beurzen

Onwillekeurig kwam de gedachte bij me op dat het op de beurs net zo kan verlopen. De beurzen stijgen lekker de laatste weken, het zonnetje schijnt, Bernanke strooit toch met geld, dus niet zo pessimistisch, het gaat zo beroerd helemaal niet. Ondertussen tekent zich mogelijk een donkere onheilspellende lucht af aan de horizon met dat verschil dat die nu niet tastbaar of een vinger achter te krijgen is.

Feiten

Beren: De top van begin augustus (AEX 341) midden in het destijds benoemde astrologische aspect is nog valide, ofwel die top herbergt nog immer een potentiële tegenvaller komende weken. De relatieve sterkte Randstad/AEX is ondanks kracht AEX boven 200 daags voortschrijdende gemiddelde, niet sterk, daar Randstad niet kan volgen.

Stieren: De low begin september was de herfstlow al en viel erg vroeg dit jaar (achterafvaststelling natuurlijk) Dan bewegen we nu in een neutraal tot bullish beweging, die boven 343 (met volume) makkelijk naar 360 kan en wie weet hoeveel hoger.

Dow Jones jaren dertig en AEX:

De grafiek geeft het belang rond de vergelijkbare AEX 340 duidelijk aan, zij het dat het tijdsaspect aangaande topvorming langer duurde dan eerder aangenomen.

Met optie-expiraties vandaag en veel macrodata zou een kortstondige positieve uitbraak AEX best mogelijk zijn, maar zoals u in de relatieve grafiek met Randstad ziet, is er een groot verschil te zien aangaande de relatieve kracht, en die spreekt niet in het voordeel van een duurzame opwaartse uitbraak.

Dow Jones jaren 1928-1938 en AEX nu

Dow Jones jaren 1928-1938 en AEX nu

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting

AEX 17 september 2010

AEX 17 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 17 september 2010

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 17 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting

Conclusie:

Met de herfst in aantocht en een relatief zwakke Randstad/AEX – verhouding is het nagenoeg onmogelijk een gezonde opwaartse uitbraak te verwachten, als er überhaupt al een opwaartse uitbraak komt.

Vertaald: We rijden nog in het zonnetje, maar de kans op een schijnbaar onverwachte plensbui is relatief groot. Gelukkig is niets zo veranderlijk als het weer, dus wie weet krijgen we toch een zonnige herfst. Technisch zijn er in ieder geval geen eensluidende conclusies om posities in te nemen zoals ik dat graag wil zien, met een goede risk/reward. Onder AEX 330 (liefst met gap) krijgen de beren weer een stevige voet tussen de deur. Voor speculanten kan het innemen van shortposities rond 341 een idee zijn.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Gann – seminar

 • Wil u weten hoe u kunt profiteren van stijgende maar ook van dalende beurzen?
 • Wat zijn de verwachtingen voor aandelen, rente en valuta en wilt u interessante beleggingstips?
 • Hoe kunt u beleggen met uiterste precisie?

Meld u dan aan voor ons Gann-seminar die aanstaande 6 en 13 oktober in de avonden wordt gehouden.

Deelname

Om kostendekkend te zijn wordt een bijdrage van EUR 100 (inclusief BTW) gevraagd. Het seminar zal gehouden worden ten kantore van Cees in Molenaarsgraaf.

Deelname is exclusief voor particulieren en beperkt. Bewust kiezen we voor kleinschaligheid en inmiddels hebben een aantal bezoekers reeds hun interesse kenbaar gemaakt. Daar er nog maar enkele plaatsen beschikbaar zijn is het raadzaam uw interesse nu kenbaar te maken en aan te melden.

Via het onderstaande contactforumulier kunt u zich aanmelden. Vermeld uw naam, aantal personen, telefoonnummer en e-mail adres waaronder u bereikbaar bent.

Cookies moeten aanstaan. Verplichte velden zijn aangemerkt met *.

Uw gegevens
Uw bericht
Bevestiging
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/aex-herfst-gloort/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (2 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. onno says:

  De dag waarop de anders hardnekkige optimist pessimistisch wordt , betekent zeer waarschijnlijk een keerpunt in de koerstendens. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Als de verstokte pessimist optimistisch wordt , moet men de beurs zo snel mogelijk verlaten.

 2. Dirk says:

  Beste Cees,

  Hebt u voor uzelf een stoploss niveau bepaald waarop u uw long positie in de VXX sluit?

wp-puzzle.com logo