911 in 2001……918 in 2013?

Wie herinnert zich niet de afschuwelijke terroristische aanslag op de Twin Towers in New York van 11 september (911). Een gebeurtenis die mondiaal de verhoudingen op scherp deed zetten en waarvan we nog steeds de invloeden dagelijks merken. Zonder nu te weten wat 918 (18 september) volgende week gaat betekenen is er mijn inziens aanleiding rekening te houden met een nieuwe ‘event’ die opnieuw forse verschuivingen teweeg gaat brengen.

Als ik één ‘event’ kan bedenken is dat op deze datum de FED duidelijkheid gaat verschaffen over het wel of niet afbouwen van de geldverruimingspolitiek (QE).

Als we naar de grafieken kijken is er voldoende aanleiding rekening te houden met een top van formaat, vermoedelijk de top van 2013, mogelijk zelfs voor veel langere termijn. Ik probeer aan de hand van verschillende grafische technieken duidelijk te maken hoe interessant maar gevaarlijk de huidige situatie is.

W.D. Gann en EWT 

Vandaag zal ik een tipje van de sluier oplichten hoe ik omga met Gann’s kennis inclusief een patroon o.b.v. de Elliott-Wave Theorie. Ik behandel de S&P 500.

TA S&P 500  15 september 2013
TA S&P 500 15 september 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

  • EWT: Vanaf de bodem van maart 2009 tot augustus 2013 zien we een correctief (glas is halfleeg) patroon ontstaan, bestaande uit 3 grote golven te weten, WXY. Gelet op de tanende volumes tijdens deze beweging (niet afgebeeld) inclusief een ongezonde verhouding stijgers/dalers (niet afgebeeld) geef ik dit patroon de voorkeur boven veel optimistischer golftellingen. Is het namelijk niet zo dat bull-markten ‘gezonde’ dus stijgende volumes nodig hebben om deze kwalificatie eraan te geven?

U ziet nog meer; de vierkanten geven de verhouding prijs en tijd aan. Daarbij valt op dat de S&P prijstechnisch nog hoger mag dan (1755). Dit zou de golftelling zoals nu ingetekend onder druk zetten waarmee direct is aangegeven hoe moeilijk het is op een juiste manier gebruik te maken van deze theorie.

Belangrijker is te kijken naar het tijds-aspect. Gann is dan wel geheimzinnig geweest over hoe precies te analyseren, maar hij gaf overduidelijk aan dat TIJD belangrijker is dan PRIJS. En we zien dat qua tijd er volgende week een match is met de lengte van de eerste W-golf!!

Dit is interessant, want correcties bestaan uit 3 golven (WXY) en als we volgende week een perfecte tijdsmatch tussen golf W en Y hebben is het zinvol goed na te denken over wat u doet met uw beleggingen….want een (forse) daling is zeer waarschijnlijk de volgende zet op dit denkbeeldige schaakbord!

  • W.D. Gann: Ik wil vandaag twee dingen met u delen, namelijk de 50%-regel en het cijfer 9.

Gann vond de 50% regel zowel in prijs als tijd zeer belangrijk. Het is zeker niet zo dat elke beweging in de markt hieraan voldoet, maar zodra er een 50% berekening gemaakt kan worden stelt Gann dat er “iets’ kan gebeuren. Dit iets kan een versnelling in de richting van de trend zijn of een trenddraai.

Het cijfer 9, afgeleid van de Square of 9 wordt door Gann ook belangrijk geacht waarbij dit cijfer m.i. meer kan herbergen wat menigeen vermoedt. Een paar willekeurige voorbeelden zijn zoal;

In bovenstaande grafiek van de S&P 500 valt namelijk het volgende op:

–          de beweging van maart 2009 tot september 2013 behelst 4.5 jaar. 50% van 9 = ……4.5!

–          de maand september is de….9e maand van het jaar!

–          18e van huidige maand = 1+8 = 9!

We komen nu aan bij de stelling wie er het eerst was, de kip of het ei. Is deze rekenmethode zo geniaal dat de FED haar agenda en beslissingen daar op afstemt? Onzin natuurlijk. Cyclusdata zijn vaak genoeg vroeger of later dan de berekende datum dus houd een tijdsmarge aan. Het gaat hier over een cyclus van 4.5 jaar dus een paar dagen eerder of later zal mijn uitgangspunt niet omver kegelen.

U zult met me eens zijn dat dergelijke uitkomsten op z’n minst frappant zijn.

Ik wil niet beweren dat hierboven een stukje exacte wetenschap getoond wordt, want niemand kan nu zeggen dat a.s. woensdag er een zeer significante top geplaatst wordt. Maar u zult begrijpen dat het meer dan mijn normale aandacht heeft hier wel rekening mee te houden.

AEX

Zullen we ter afsluiting ook de AEX es bekijken?

TA AEX 15 september 2013
TA AEX 15 september 2013

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

De argumenten qua tijd gelden ook voor de AEX dus besteed ik nu geen aandacht aan. Qua prijs zien we dat de AEX bij 384.54 een perfecte 50%-match heeft met de significante low van 2011. Hier wijkt het prijspatroon licht af van de S&P 500 wat kan en mag, immers, de factor tijd staat dit ook toe.

Niets garandeert dat de AEX nog verder zal stijgen, want tijd is immers belangrijker dan prijs, maar verbaas u niet als de AEX nog hoger gaat koersen komende dagen.

Voor de perfecte tijds- en prijsmatch raakt de AEX 384.54 al dan niet intradag aan op de 18e komende week. Naar mijn bescheiden mening zou Gann er van smullen als dit gebeurt!

Conclusie 

De opwaartse beweging vanaf de low van maart 2009 heeft komende week een perfecte match voor een trenddraai of versnelling opwaarts. Gelet op volumes en advance/declineratio’s (S&P 500) als softe indicaties zie ik deze stijging als een glas wat halfleeg is en niet halfvol. Ik houd dus rekening met de start van een neerwaartse beweging.

Vervolgens kan de neerwaartse beweging significant worden, daar een 4.5 jaar durende stijging hieraan vooraf ging. Ik ga er dus niet van uit dat we na een paar weken al weer klaar zijn met deze verwachte correctie!!

Succes komende week, het belooft interessant te gaan worden.

Happy trading,

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

6 gedachten over “911 in 2001……918 in 2013?”

  1. Interessant! Eindelijk eens een onderwerp die er toe doet.

    Het is wel jammer dat de Elliott wave count niet op de AEX chart is uitgevoerd, het had een verhelderend beeld kunnen geven.

    Wat Gann en Ralph Elliott Nelson niet deden was ‘evenementen’ zoals oorlog e.d., linken aan flinke bewegingen in de markt. Er zal derhalve dan ook geen link moeten worden gelegd met de uitkomst van de FED en een beweging in de markt die er toe doet, een patroon is een patroon en heeft soms even nodig om tot uiting te komen.

    Edwin

  2. Leuk Onno, het heet niet voor niets ‘lunatic trader’. Correlaties met de maan bestaan inderdaad, het is de basis van emotie. Maar dezelfde uitkomst van emotie kan niet tot in lengten van dagen als leidraad worden aangehouden. Het dubbele in de Dow van wat nu is, volgens mij zal je toch iets anders moeten ‘aanhangen’.

  3. De AEX breekt uit > 385.90, hoe belangrijk is dit?
    De S&P 500 haalt vandaag prijsdoel 1755, hoe belangrijk is dit?

    Wie heeft gelijk , de leading S&P of following AEX?

    We gaan het zien, ik ben geneigd de S&P serieuzer te zien als AEX, maar wie ben ik!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.