DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Het sentiment van beleggers neigt ofwel naar euforie of extreme somberheid. Koersen volgen dit patroon.

Aandelenfeest is voorbij

Het sentiment van beleggers neigt ofwel naar euforie ofwel naar extreme somberheid. Koersen volgen dit patroon zodat we een afwisseling van stijgende koersen en dalende beurzen zien. Het patroon is dialectisch, dat wil zeggen dat bij een stijging de kiem voor een daling wordt gelegd en andersom. Vandaar de golfbeweging.  Een mens is bijna niet bij machte om cyclisch te denken omdat het tegen het rationele denken ingaat. Beleggers denken dat bij een stijging de bomen tot in de hemel groeien en bij dalende koersen de wereld vergaat.

Als gekeken wordt naar historische rendementen kan een patroon van “terugkeer naar een gemiddelde” gezien worden. Het idee is dat over een lange tijd gezien de verschillende beleggingscategorieën terugkeren naar hun lange termijn gemiddelde. Jaren van zwakte op de beurs zullen gevolgd worden door lange perioden van bovengemiddelde rendementen en andersom. Zie ook mijn artikel “Wat gaan aandelen in de komende jaren presteren?

In de eerste negen maanden van dit jaar is de toonaangevende beursgraadmeter S&P volgen cijfers van Morningstar, inclusief dividend met 19% gestegen na een rendement van 16% in 2012. Dat is ver boven het gemiddelde van 11,2% over de periode 1980-2012. Dit is een aanwijzing dat het feest in aandelen mogelijk voorbij is.

Natuurlijk kan gediscussieerd worden wat een geschikte gemiddelde is en daarmee wat de relevante periode is. Er zijn altijd wel uitzonderingen die het gemiddelde omhoog of omlaag duwen. Een manier om dat te omzeilen is door elke maand een bedrag opzij te leggen. Daarmee vermindert u het risico dat u in de markt instapt op een verkeerd tijdstip. Ook heeft u het voordeel van de “Achtste Wereldwonder“.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/aandelenfeest-voorbij/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (3 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Richard says:

  Komt er nog een eindejaarsrally en halen we nog een AEX van 400 punten.

  Het is best wel een mooi aandelenjaar tot nu toe. Komt er nog een slotrally?

 2. Nico says:

  De geldpers kan de boel nog een tijdje opkrikken,en dan een forse correctie,zorg dat je genoeg cash hebt voor de koopjes.

 3. Edwin says:

  Nico, denk jij nu echt dat er een geldpers draaiende is? Er staat nergens een drukpers aan, behalve in Z-Amerika dan waar vals geld gedrukt wordt… Optimisme zet momenteel beurzen hoger, het is gewoon het normale karakter van een beurs, welk drijft op hoop en angst. En een correctie is daar onderdeel van. Zoals gewoonlijk zetten beurzen eindejaarsrally’s in zo rond deze tijd Richard, of het nu ook het geval is zal de komende tijd uitwijzen maar in ieder geval
  zal er nog wat af gemaakt moeten worden, want het patroon is nog niet compleet voor de AEX. Dit zou als ‘eindejaarsrally’ gezien kunnen worden..

wp-puzzle.com logo